gototopgototop
Почетна страна Вести Архива вести из 2011. године
8. децембар 2011. Štampa

 

УСКОРО ПРВА СЕДНИЦА НОВОИЗАБРАНОГ УПРАВНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА


 

У току су припреме за одржавање прве седнице новоизабраног УО Удружења, именованог на 5. Сабору у октобру месецу.


Биће то прилика да се поведе расправа око приоритета деловања у наступајућој години, да се подстакне рад актива различитих стручњака и сл. Наравно, ово је могућност и да се сумирају резултати рада у овој години, утврде финансијски и други ресурси на којима се планира даљи рад и донесу неке конкретне одлуке у вези финансијског пословања (износи чланарине за 2012. годину, износи Републичких награда...)


 ...

 
14. новембар 2011. Štampa

 

ИЗМЕНЕ ПРАВИЛНИКА О ДОДЕЛИ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА

 

 

У току је рад на изменама и допунама Правилника о додели Републичких награда, а за ту прилику је ангажован као консултант, колега Владан Јовановић. Намера је да се процедуре и критеријуми за доделу годишњих награда ускладе са концептом досадашњих промена у систему социјалне заштите.


Управни одбор Удружења ће ускоро разматрати предложене измене, а конкурс за доделу Републичких награда за 2011. годину ће бити расписан почетком наредне године, и то за обе категорије добитника, за појединце и за пружаоце услуга.


...

 
1. новембар 2011. Štampa

 

НОВИ ЧЛАНОВИ УДРУЖЕЊА

 

 

Центар за социјални рад Ириг је од скора нови, колективни члан Удружења стручних радника социјалне заштите.


И СОС Дечије село из Краљева је приступило чланству у Удружење стручних радника социјалне заштите Србије.


...

 
21. октобар 2011. Štampa

 

ОДРЖАН 5. САБОР

 

 

На Дивчибарама је од 18. октобра до 20. октобра у присуству око 200 учесника, представника система социјалне заштите, али и организација цивилног друштва одржан 5. Сабор запослених у социјалној заштити Србије.


Програмски део Сабора је оправдао очекивања присутних, а на Сабору је изабрана и Скупштина Удружења која ће у наредном мандатном периоду (2011 - 2015.) креирати политику Удружења. За председника Скупштине Удружења изабран је Момир Борић, директор Центра за социјални рад Крагујевац, а за заменицу председника Скупштине је изабрана Јовичић Ковиљка, директорка Дома за старе у Смедереву.


Удружење


Изабран је и Управни одбор Удружења који броји 15 чланова, а за председника Управног одбора Удружења изабран је Радуловић Видоје, социолог СОС Дечје село из С.Каменице. Заменик председника УО је Драгојло Минић, директор ЦСР Трстеник.


Надзорни одбор Удружења броји 5 чланова, а за председника је изабран Надашкић Миодраг, директор ЦСР Смедерево.


Секретар Удружења у наредном мандату је Живорад Гајић, директор Републичког завода за социјалну заштиту.  

 

 ...

 
10. октобар 2011. Štampa

 

ДОНЕТЕ ОДЛУКЕ О РЕПУБЛИЧКИМ НАГРАДАМА

 

 

На седници Комисије за доделу Републичких награда одржане у Београду, 7. октобра, разматрани су предлози за доделу Републичких награда за 2010. годину и донете следеће одлуке:


У категорији установа ПРВУ РЕПУБЛИЧКУ НАГРАДУ за 2010. добио је ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД КРАЉЕВО


У категорији појединаца Републичке награде за 2010. су добили:

1. ПРВА РЕПУБЛИЧКА НАГРАДА, ДРАЖОВИЋ СВЕТЛАНА, директорка ЦСР Краљево

2. ДРУГА РЕПУБЛИЧКА НАГРАДА, МИТРОВИЋ РАДМИЛА, директорка Дома за децу и омладину" С.Пауновић" Неготин

3. ТРЕЋА РЕПУБЛИЧКА НАГРАДА, АВРАМОВИЋ ЉУБИЦА, соц.радница, ЦСР Варварин и Ћићевац

 

 ...

 
12. септембар 2011. Štampa

 

САБОР УДРУЖЕЊА НА ДИВЧИБАРАМА

 

 

На седници УО Удружења одржаној у Београду, 9.9.2011. одлучено је:
 
САБОР УДРУЖЕЊА одржаће се у времену од 18. до 20. октобра на Дивчибарама.
 

Дискутовано је и о програмском концепту који ће бити заокружен наредних дана и то у комуникацији са ресорним министарством, а за сада је извесно да ће Сабор отпочети 18. октобра у поподневним сатима и да ће се завршити 20. октобра у преподневним сатима. Свакако ће на Сабору бити говора о успостављању система квалитета у области лиценцирање, Комора..), досадашњим ефектима у успостављању локалних услуга и сервиса и њиховој одрживости. Истовремено је овај, 5 Сабор по реду и изборног карактера и на њему ће бити изабран нови сазив Скупштине и нови органи Удружења.
 

Очекује се да Сабору присуствују и неки учесници из окружења, пре свега Републике Српске и Словеније.

 

 ...

 
6. септембар 2011. Štampa

 

СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА

 

 

У Београду ће се одржати седница УО Удружења у простору Геронтолошког центра. Најбитније теме о којима ће се дискутовати тичу се доношења одлука о месту и времену одржавања Сабора. Одлучиваће се и о програмској концепцији скупа која се договара у тесној сарадњи са ресорним министарством.


Биће поднет извештај о досадашњим активностима на кандидовању представника установа социјалне заштите из фактички 26 округа Србије, за будући сазив Скупштине Удружења која ће се бирати управо на Сабору у октобру месецу ове године.

 

...

 
5. септембар 2011. Štampa

 

СТРУЧНИ СКУП АКТИВА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА

 

 

У Врњачкој Бањи ће се у времену од 9.9.2011. до 11.9.2011. године одржати редовни стручни скуп Актива здравствених радника при нашем Удружењу.

 

Том приликом ће се посебна расправа водити о положају здравствених радника у установама социјалне заштите из перспективе процеса трансформације у којима се ове установе налазе.

 

Истовремено ,то је прилика и за стручну размену искустава и изазова здравствених радника у обављању свакодневних послова у склопу делатности установа за смештај корисника. 


...

 
8. август 2011. Štampa

 

КАНДИДОВАЊЕ У БУДУЋИ САЗИВ СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА

 

 

У току је активност на кандидовању представника установа и центара за социјални рад у будући сазив Скупштине Удружења, за мандатни период 2011-2015.


Рок за достављање имена колега и колегиница- кандидата, будућих чланова Скупштине Удружења је 20. септембар 2011.


У току је припрема Сабора, односно избор дестинације где ће се организовати Сабор и одређење датума. Управни Одбор ће о овим и другим важним појединостима донети релевантне одлуке почетком септембра (место, време одржавања и програм скупа...).


pdf-321 СЕДИШТУ ОКРУГА - КАНДИДОВАЊЕ  ЗА СКУПШТИНУ

 

...

 
1. јул 2011. Štampa

 

У ШТАМПИ НОВИ ДВОБРОЈ „АКТУЕЛНОСТИ“

 

 

И овај број, други по реду у овој години уредила је колегиница Марина Вукотић из Покрајинског завода за социјалну заштиту, као гост Уредник. На нешто преко 80 страна као аутори су управо и најзаступљенији сарадници и сараднице из Покрајинског завода који су елаборирали теме од општег значаја: искуства у развоју супервизије у центрима за социјални рад, као и препоруке у функцији  већег квалитета услуга у институционалној заштити особа са инвалидитетом у Војводини.

 

Заступљени су и други аутори, попут Јелене Марковић из Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, а ту су и сажета искуства са студијског путовања по Холандији где се као ауторке појављују сараднице из оба Завода за социјалну заштиту.

 

Током јула месеца очекује се дистрибуција "Актуелности" који је и овог пута штампан у 350 примерака.

 

...

 
24. јун 2011. Štampa

 

ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА УДРУЖЕЊА

 

 

У Београду је у просторијама Геронтолошког центра одржана седница УО Удружења и том прилоком су донети одговарајући закључци и одлуке:


  • Сабор Удружења који ће се одржати крајем октобра има изборни карактер, јер ће се том приликом изабрати нови сазив Скупштине од 100 чланова. Одлучено је  да се НВО сектору и приватним пружаоцима услуга обезбеди 10 места у будућем сазиву Скупштине Удружења и да им се на тај начин понуди учешће у раду Удружења, уколико то процене као свој интерес.
Детаљније...
 
13. јун 2011. Štampa

 

УСКОРО СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

 

У Београду ће се крајем јуна одржати прва седница Управног одбора (уместо досадашњег Председништва, на основу статутарних одредби усвојених у марту ове године највиши орган Удружења је УО). Седница ће бити посвећена припреми Сабора који је заказан за јесен текуће године.

Расправљаће се и о учешћу представника Удружења у Одбору за припрему конституисања Коморе, као и о актуелној јавној расправи у поводу доношења подзаконских аката.

 

.

 
10. јун 2011. Štampa

 

ПРЕРЕГИСТРОВАНО УДРУЖЕЊЕ

 

 

Ових дана је Удружење окончало поступак пререгистрације и ускладило своја нормативна акта са одредбама актуелног Закона о удружењима грађана.

Агенција за привредне регистре је уручила Решење нашем Удружењу о упису у Регистар удружења чиме су се стекли неопходни услови даљег функционисања и развоја делатности организације.

 

.

 
10. мај 2011. Štampa

 

ПРИЛОГ ИСТОРИЈИ СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ И СОЦИЈАЛНОГ РАДА

 

 

У издању Геронтолошког друштва Србије, а уз финансијску помоћ Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Геронтолошког центра Београд изашла је публикација, аутора Др Томислава Крговића "Прилог историји социјалне политике и социјалног рада". Ова публикација представља синтезу стручних радова и ставова колеге Т. Крговића, дугогодишњег секретара нашег Удружења у готово 50-годишњем раду.

 

У издању Геронтолошког друштва Србије

 

...

 
27. април 2011. Štampa

 

ЗАКЉУЧЕН КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2010. ГОДИНУ

 

 

На расписан конкурс за доделу Републичких награда за ванредни допринос развоју социјалне заштите за 2010. годину пристигло укупно 5 пријава.


Од тога, 4 предлога су усмерена на доделу Републичке награде за појединце, уз подсећање да се додељују укупно три награде, односно Повеље.


У категорији установа из система социјалне заштите пристигао је један предлог.


Комисија за Републичке награде ће ускоро заседати и донети релевантне одлуке о чему ће стручна јавност бити обавештена.

...

 
28. март 2011. Štampa

 

ОДГОВОР ФПН-аУдружење стручних радника социјалне заштите Србије, Београд обратило се Факултету политичких наука, Одељењу за социјалну политику и социјални рад са иницијативом да се социјалним радницима који су звање стекли на Вишој школи социјалних радника, омогући наставак образовања по плану и програму студија који је усвојен пре ступања на снагу Закона о високом образовању и стицање звања дипломирани социјални радник.  Детаљније...


Одговор ФПН-а

 

.

 
25. март 2011. Štampa

 

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА


 

На тек завршеној седници Скупштине Удружења, одржаној у Београду, у простору Геронтолошког Центра, Бежанијска Коса, којој је присуствовало преко 60 чланова и гостију, донете су и неке веома значајне одлуке:


  • Усвојени су Извештај о раду за 2010. године и Извештај о финансијском пословању за 2010. годину (овај Извештај је претходно усвојио и НО Удружења)

  • Усвојен је Пословник о раду Скупштине

  • Усвојене су Измене и допуне Статута Удружења

  • Продужен је мандат члановима Скупштине до одржавања Сабора

  • Сабор ће се одржати у октобру, 2011. године

 

На тек завршеној седници Скупштине Удружења

 

Свим члановима Скупштине биће достављен нови Пословник о раду Скупштине, као и пречишћени текст Статута Удружења.

Наведена документа биће доступна и на интернет презентацији Удружења.

 

.

 
03. март 2011. Štampa

 

СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА ЗАКАЗАНА ЗА 24. МАРТ 2011. ГОДИНЕ

 

 

У Београду, у Геронтолошком центру „Бежанијска коса“, Марије Бурсаћ 49,  одржаће се седница Скупштине Удружења.


Том приликом на дневном реду ће се наћи Измене и допуне Статута Удружења (усклађивање са Законом о удружењима ) чије ће усвајање  омогућити пререгистрацију  наше организације у складу са новим законским прописима.


Скупштина ће разматрати и Извештај о раду за 2010. као и Извештај о финансијском пословању за 2010.


Том приликом биће додељена Повеља Проф.др Милораду Бати Миловановићу у поводу 60 година стваралаштва у социјалном раду.

 

Преузмите документацију:

.
 
22. фебруар 2011. Štampa

ПРИПРЕМА ПОДЗАКОНСКИХ АКАТА

 

 

У Аранђелевцу је 18.02.2011. године, у хотелу „Извор“ одржан састанак Радне групе за израду подзаконских аката (Закон о социјалној заштити) са представницима из  стручних удружења (Удружење стручних радника социјалне заштите, Асоцијација центара, Унија послодаваца и др.), представницима Синдиката и Завода (Републичког и Покрајинског).


Представници радне групе презентовали су досадашњи рад и сви подзаконски акти могу се груписати у четири основне групе и то: финансирање, стандарди, регулаторни механизми и радно правна одговорност.


Група за финансирање је готово урадила све правилнике и уредбе и постоји могућност брзе примене по усвајању Закона о социјалној заштити. Битни сегменти рада ове групе јесу: наменски трансвери, формирање цене услуга у установама социјалне заштите, начин намирења потраживања, инвестициона улагања, потребна документација и обрасци за НСП (новчана социјална помоћ).

Детаљније...
 
14. фебруар 2011. Štampa

ОДРЖАНО ПРЕДСЕДНИШТВО

 

 

У Сремској Каменици је 11. фебруара 2011. године одржана седница Председништва Удружења, у простору Дома за децу без родитељског старања "Дечје село".

 

Дечје село


Разматрана су питања од значаја за програмске активности у овој години и том приликом су донете следеће одлуке:

Детаљније...
 
24. јануар 2011. Štampa

ДИСТРИБУИРАНЕ АКТУЕЛНОСТИ БР. 7-8 / 2010

 

 

Последњи двоброј "Актуелности" за 2010. годину дистрибуиран је ка стручној јавности социјалне заштите. Електронска верзија и овог двоброја је доступна на сајту Удружења. И овај последњи број из претходне године уредила је као Гост-уредник, Славица Милојевић, руководилац Одељења за информисање, промоцију и подршку Републичког завода за социјалну заштиту.


Током 2011. године "Актуелности" ће као Гост-уредник уређивати Марина Вукотић, саветница у Покрајинском заводу за социјалну заштиту.

 

.

 
14. јануар 2011. Štampa

 

УСКОРО СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА И СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ ЗА 2009. ГОДИНУ

 

 

У првој половини фебруара одржаће се седница Председништва Удружења на којој ће се дискутовати о општим трендовима и изазовима у социјалној заштити у 2011. Теме Председништва ће свакако бити усмерене и на програмске активности и будућу стратегију развоја Удружења, затим на припрему Сабора током ове године , као изборном механизму за састав тела и органа организације за наредни мандатни период.


Планирано је да се истовремено, након завршетка рада Председништва, одржи и свечаност уручивања Републичких награда за 2009. годину.


Место и датум одржавања наведених активности ће накнадно бити утврђени.

 

.