gototopgototop
Почетна страна Вести Архива вести из 2016. године
22. децембар 2016. Štampa

 

   ЗАВРШЕНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА

 

Подстицај даљем развоју  система квалитета  у социјалној заштити“ је назив пројекта који је  управо окончан након 12 месеци реализације. Припрема се извештајна документација предвиђена уговором са ресорним министарством с краја 2015. године.

Подсећања ради током трајања пројекта организована су два стручна скупа (Дивчибаре и Врњачка Бања-Улога ЦСР у заштити ртава од породичног и партнерског насиља), реализована 4 округла стола (Пријепоље, Неготин, Рековац, Књажевац) на различите актуелне теме и то о насиљу у породици, положају ОСИ и издата су 4 броја часописа "Социјална политика" и један број часописа "Актуелности". 

 

 

 
15. децембар 2016. Štampa

 

   САСТАНАК АКТИВА СОЦИОЛОГА У БЕОГРАДУ

 

Актив социолога који окупља сараднике из центара за социјални рад али и из установа за смештај и других пружалаца услуга, одржаће у просторијама РЗСЗ, 22. децембра 2016. свој редовни састанак.

Дневни ред ће се одредити ових дана, али ће се свакако дискутовати о праћењу и извештавању о делатности установа и организација  и услуга у области социјалне заштите, имајући у виду крај календарске године.

 

 

 
13. децембар 2016. Štampa

 

   НОВИ БРОЈ "СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ"

 

Из штампе је изашао часопис за теорију и праксу социјалне политике и социјалног рада "Социјална политика" број 2/2016 који је тематски усмерен на миграторна кретања. У овом броју можете прочитати налазе из истраживања које је организовало Удружење стручних радника социјалне заштите, а ауторке су  сараднице Бургунд Анита и Бранковић Ива.

Поред овог текста у овом броју часописа можете пронаћи и прилоге о идентификацији жртава трговине људима у контексту миграција, аутора Барјактаревић Данијеле и Мирка Вреће, као и низ других интересантних наслова.

Један број примерака часописа биће дистрибуиран чланицама Удружења и ауторима, а часопис можете испратити и на интернет страници Удружења и Института за политичке студије.

 

 

 
5. децембар 2016. Štampa

 

   ДОНЕТЕ ОДЛУКЕ О РЕПУБЛИЧКИМ НАГРАДАМА ЗА 2015.

 

Комисија за доделу Републичких награда заседала је у Београду у хотелу "Палас" и то 24.новембра 2016.Комисијом је председавао Чуровић Миленко а присутно је било четворо чланова од укупно 5 чланова Комисије.

Том приликом су донете једногласне одлуке :

 

У категорији установа "ПОВЕЉУ" за 2015.г. је добио Центар за породични смештај и усвојење, Београд

Прва награда за појединца "ПОВЕЉА" припала је Грујић Добрили, директорки ЦПСУ Београд

Друга награда за појединца "ПОВЕЉА" припала је Васић Марији, директорки ЦСР Пирот

Трећа награда за појединца "ПОВЕЉА" припала је Савић Зорану, соц. раднику ЦСР Параћин

 

 
2. децембар 2016. Štampa

 

   ТРЕНИНЗИ ЗА ПЛАНИРАЊЕ СТАЛНОСТИ У ЦСР

 

Ових дана се одвијају интензивне активности на реализацији једнодневних тренинга за додатно подстицање вештина водитеља случаја и других сарадника у социјалној заштити у вези значаја планирања сталности за дете.

Обуке реализују  12 сарадница из области социјалне заштите, махом из цср али и других установа-заводи за социјалну заштиту и друге организације који су прошли дводневни тренинг за тренере концептуализованим за ову сврху.


Шест тренерских парова изводи ову обуку у Београду, Пожаревцу, Зрењанину, Вршцу и Трстенику. У плану је да се до краја јануара наредне године одржи укупно 20 једнодневних тренинга и обухвати 400 полазника.

 

 
29. новембар 2016. Štampa

 

   ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ "ДОМ ЧИСТОГ СРЦА"

 

У организацији Удружења и Републичког завода за социјалну заштиту, у Београду ће бити одржана промоција публикације настале у поводу 70 година постојања Дома за децу при манастиру "Света Петка" , у Извору код Параћина.

Са почетком у 12,оо часова у сали РЗСЗ говориће аутори и рецензенти монографије, стручњаци из система социјалне заштите и представници Српске Православне цркве. 
23. новембар 2016. Štampa

 

   ОКРУГЛИ СТО У РЕКОВЦУ

 

Удружење у Рековцу организује округли сто на тему положаја особа са инвалидитетом, као део пројекта подржаног од стране ресорног министарства на конкурсу из претходне године.

Овом активношћу која ће окупити представнике ЦСР, Црвеног крста и неке друге актере из заједнице фактички се завршава пројекат  „Подстицај даљем развоју  система квалитета  у социјалној заштити“ који  је трајао читавих 12 месеци.

Округли сто ће се одржати 25. децембра 2016. са почетком у 11 часова у библиотеци Пољопривредно ветеринарске средње школе.

 

 

 
17. новембар 2016. Štampa

 

   ЗАКЉУЧЦИ СА САСТАНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ПРАВОСУЂА

 

Организовање панел дискусије са представницима правосуђа о неким отвореним правним питањима и дилемама из праксе, одржаном у Крагујевцу 26. октобра 2016. изазвало је велико интересовање стручне јавности у области социјалне заштите.

У прилогу су Закључци који су изведени из саопштења и дискусија са наведеног стручног скупа, као и прилози неких отворених правних питања. Удружење наставља са активностима на овом веома осетљивом пољу, а стручна јавност ће бити обавештена о наредним корацима.

 

pdf-321    Питања из породичног права

 

pdf-321    Предмети/питања у вези спречавања насиља у породици

 

pdf-321    Закључци

 

 

 
14. новембар 2016. Štampa

 

   ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА

 

За 24. новембар 2016. у Београду је заказана седница Комисије за доделу Републичких награда за 2015. годину. Састанак Комисије ће се одржати у хотелу "Палас " у Београду и том приликом ће се размотрити приспеле пријаве, а пристигле су три пријаве у конкуренцији појединаца и једна пријава у групацији установа и организација.

 

 

 
7. новембар 2016. Štampa

 

   ТРЕНИНГ У БУЈАНОВЦУ

 

Удружење стручних радника социјалне заштите Србије у Бујановцу, 9. новембра 2016. у хотелу "Розафа" организује једнодневну обуку за примену стандарда рада са мал. мигрантима/избеглицама.

Очекује се учешће представника центара за социјални рад из Бујановца, Прешева и Врања, Центра за пружање  социјалних услуга из Врања и једног броја невладиних организација ангажованих у непосредном раду у Прихватним центрима за мигранте у овом округу.


Ова активност је део ширег пројекта подршке систему социјалне заштите у раду са  угроженим малолетницима без пратње, који Удружење спроводи у сарадњи са Уницефом.

 

          

 
3. новембар 2016. Štampa

 

   ТРЕНИНГ ЗА ЕУ ПРОЈЕКТЕ

 

У Привредној комори Војводине у Новом Саду, 2. новембра је одржан тренинг ''Како написати добар пројекат за ЕУ фондове и добити бесповратна средства'', на којем је учествовао представник нашег Удружења. Циљ тренинга је био како овладати вештинама за успешно аплицирање у ЕУ програмима (HORIZON 2020 и Инструмент за претприступну помоћ IPA II).

Како је наше Удружење, у оквиру стратешких праваца развоја за период 2016-2020, планирало и потребу финансирања из ова два програма, увођења пројектног рада и аплицирање ка ЕУ програмима и повећану конкурентност, ово је био квалитетан увод и добар почетак у правцу реализације планираног акционог плана.

Тренинг је указао на могућности финансирања из ова два програма, на кључне фазе и изазове у процесу припреме предлога пројекта и потребу овладавања методологијом (па и терминологијом), израде пројектног предлога: од припреме до подношења саме апликације пројекта (oд развоја идеје, проналажења и анализе конкурса, тражења партнера и координатора на пројекту), дизајна и писања предлога пројекта као и подношења саме апликације.

Организатор тренинга: ЕУТА из Београда, Предавачи: Ратко Бојовић и Владимир Тодоровић. Тренинг је изазвао огромно интересовање и био изузетно добро посећен.

          

 
3. новембар 2016. Štampa

  

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА "ЧОВЕКА ГОДИНЕ"

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321  Конкурс...

    

 

 
2. новембар 2016. Štampa

 

   ИЗРАДА ЗАКЉУЧАКА СА СТРУЧНОГ СКУПА ОДРЖАНОМ У КРАГУЈЕВЦУ

 

Удружење стручних радника социјалне заштите Републике Србије, након одржаног Стручног скупа - Панел дискусија у Крагујевцу 26.10.2016. године, на теме:  „Спорна правна питања у заједничким предметима Центара за социјални рад и правосудних органа“ и   „Одговорност Центра за социјални рад за накнаду штете, коју проузрокују „друштвено осетљива лица“ (малолетници под мером или старатељством, одрасла и стара лица под старатељством...)“, наставља са активностима покренутим на овом стручном скупу.

Сва саопштења судија Апелационог суда и излагања Вулевић Драгана из МРЗБСП, као и саопштења представника Удружења (и других учесника у расправи) послужила су као добра основа  за извођење прелиминарних закључака.

Скупу је присуствовало преко 40 учесника , а текст Закључака ће ускоро бити усаглашен у оквиру рада експертске групе и биће објављен на сајту Удружења.             

 

 
25. октобар 2016. Štampa

 

   О СПОРНИМ ПРАВНИМ ПИТАЊИМА

 

У Крагујевцу се 26. октобра 2016. одржава панел дискусија о неким изазовима деловања органа сатаратељства.

На једном месту окупићемо представнике правосуђа, ресорног министарства и један број правника из центара за социјални рад. Ову активност финансијски подржава Министарство за рад , запошљавање , борачка и социјална питања као део једног свеобухватнијег пројекта који реализује Удружење.

 

pdf-321    Позив

 

pdf-321    Агенда

 

  

 
19. октобар 2016. Štampa

  

ИНИЦИЈАТИВА МИНИСТАРСТВУ ЗА РАД, ЗАПОШЉАВАЊЕ, БОРАЧКА И СОЦИЈАЛНА ПИТАЊА

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321  Иницијатива...

 

 

 
17. октобар 2016. Štampa

 

   ОКРУГЛИ СТО У НЕГОТИНУ, ОБУКА У ДЕСПОТОВЦУ

 

У петак 21. октобра Удружење организује у Неготину, у сарадњи са тамошњим центром за социјални рад промоцију часописа "Социјална политика".

Разговараће се о положају особа са инвалидитетом у општини Неготин, а говориће релевантни представници јавног и цивилног сектора   са подручја Неготина. Наведена активност је део пројекта који подржава ресорно министарство.

Истовремено, истог дана Удружење реализује једнодневну обуку у Деспотовцу за  центре за социјални рад у окружењу.

"Поступање центра за социјални рад у организовању помоћи и подршке породици у случајевима постојања ризика од измештања деце " је назив ове обуке,  која је део пројекта који спроводи Удружење уз подршку Уницефа (средства из ИПА 2013).

 

 

 
14. октобар 2016. Štampa

 

   САСТАНАК АКТИВА СОЦИОЛОГА

 

У Апатину је 13.10.2016. године  одржан  стручни скуп Актива социолога, домаћин састанка је био Дом за старе у Апатину.
 

Била је то прилика да се размотри положај социолога, а  у циљу усаглашавања подзаконских докумената, Правилника о стручним пословима у социјалној заштити, Каталога радних места у социјалној заштити са актуелним Законом о социјалној заштити. 
13. октобар 2016. Štampa

 

   ЗАКЉУЧЕН КОНКУРС ЗА РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ ЗА 2015.

 

На расписани Конкурс за доделу Републичких награда за ванредни допринос развоју социјалне заштите пристигла су укупно 4 предлога.

Три предлога за појединце и један предлог за категорију установа и организација.

Комисија за доделу Републичких награда ће ускоро заседати и донети одлуке о добитницима традиционалних Републичких награда за 2015. годину.

 

  

 
12. октобар 2016. Štampa

 

   СМЕРНИЦЕ ЗА ПЛАНИРАЊЕ СТАЛНОСТИ У ЦСР

 

Из штампе је управо изашла публикација чији је издавач Удружење стручних радника социјалне заштите, а која је настала као продукт спровођења пројекта подршке систему социјалне заштите да препозна ризике од измештања деце са сметњама у развоју из породица, у склопу ИПА 2013 који реализује УНИЦЕФ и наше ресорно министарство.
 

Публикација се управо дистрибуира ка свим центрима за социјални рад у Србији и другим релевантним актерима.

Ускоро ће се кренути и са спровођењем обука за додатни развој вештина стручњака органа старатељства у области планирања сталности за дете.

 

Можете публикацију преузети и у електронској форми.

 

 

pdf-321    Преузмите публикацију...


   

 

 
5. oктобар 2016. Štampa

 

 У ТОКУ ФОРМИРАЊЕ АКТИВА ПРУЖАЛАЦА УСЛУГА "СИГУРНА КУЋА"

  

Током трајања саветовања у Врњачкој бањи 22. и 23. септембра на иницијативу колегиница из Сремске Митровице , Директорке ЦСР С.Митровица Станисављевић Снежане одржан је иницијативни састанак неколико представника пружалааца услуге "Сигурна кућа" за жртве породичног насиља. Присутни представници пружалаца услуге су идеју дочекали као веома добру и изразили нека сопствена почетна очекивања.Исказана је захвалност Удружењу и УО који је подржао конституисање овог новог Актива у структури већ постојећих.

Очекује се ускоро и формално конституисање Актива , а Удружење ће пружити логистичку подршку формирању и будућем раду Актива пружалаца услуге "Сигурна кућа".

 

 

 
3. октобар 2016. Štampa

 

 ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

  

У Београду је 28. септембра 2016. одржана четврта седница УО Удружења. Том приликом је размотрена досадашња реализација Програма рада за текућу годину и констатовано да организација има завидан ниво активности што доприноси њеној видљивости.

С тим у вези а у поводу директног обраћања Удружењу како појединаца, тако и представника центара за социјални рад поводом бројних проблема у раду - недостатак довољног броја запослених, угрожена безбедност при обављању послова из домена јавних овлашћења, тешкоће у досезању квалитета пружених услуга и исхода заштите  и сл. УО је одлучио да упути иницијативу ка ресорном министарству и затражи додатну подршку у изналажењу могућности и запошљавању недостајућих стручњака у оквирима органа старатељства и других установа, у складу са економским могућностима и потребама организације непосредног стручног рада.

Именован је и састав Комисије за избор носиоца пројекта и пројектних активности, а разматран је и састав групе која ће вероватно реализовати студијску посету Словачкој током новембра месеца.

 

 

 
28. септембар 2016. Štampa

 

   ОКРУГЛИ СТО У КЊАЖЕВЦУ

  

У петак, 30. септембра 2016. у Књажевцу у простору Завода за васпитање деце и младежи одржава се округли сто на тему "Положај вулнерабилних друштвених група-осврт на положај деце у Књажевцу".

Ради се о реализацији пројекта који финансијски подржава ресорно министарство, а том приликом ће се промовисати стручни часопис (научни рејтинг) Социјална политика број 1/2016 .

Очекује се учешће око двадесетак стручњака из поменутог завода, центра за социјални рад и дела невладиних организација са територије Књажевца.

 

 

 
27. септембар 2016. Štampa

  

 ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СА СТРУЧНОГ СКУПА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321  Презентације...

 

 

 

 

 
14. септембар 2016. Štampa

  

ПРОГРАМ РАДА СТРУЧНОГ СКУПА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ 22. и 23.9.2016.

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321  Детаљније...

 

 

 

 
31. август 2016. Štampa

 

   КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2015.

  

У часопису "Актуелности" број 1/2 2016 који је управо достављен свим чланицама Удружења објављен је Конкурс за доделу Републичких награда за 2015. годину на основу Одлуке Управног одбора и Комисије за доделу Републичких награда.Текст Конкурса је објављен и на сајту Удружења у рубрици "Издаваштво" у Актуелностима број 1/2 ,2016.

 

Рок Конкурса тече од 1.септембра 2016. и завршава се 30.септембра 2016.

 

Подсећања ради додељују се две награде истог значаја за установе и пружаоце услуга и центре за социјални рад ,као и три појединачне награде за истакнуте стручњаке у области социјалног рада којима припадају и конкретни финансијски износи-за прву награду 70,000,00 динара,за другу награду 50.000,00 динара и за трећу награду 40.000,00 динара.

 

 

 
24. август 2016. Štampa

 

   СТРУЧНИ СКУП О УЛОЗИ ЦСР У СИТУАЦИЈАМА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

22/23. СЕПТЕМБАР, ВРЊАЧКА БАЊА

 

 Најављени стручни скуп који ће се бавити анализом улоге и позиције система социјалне заштите у реаговању на појаву насиља у породици и партнерским односима биће одржан у Врњачкој Бањи.

У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  и уз финансијску подршку, скуп ће организовати Асоцијација центара за социјални рад и Удружење стручних радника социјалне заштите Србије.

Наредних дана ће се интензивно радити на изради структуре програма рада овог значајног стручног скупа.

 

 

 
22. август 2016. Štampa

 

   ПРВИ БРОЈ "СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ" ЗА 2016.

 

 Из штампе је управо изашао часопис "Социјална политика", часопис за теорију и праксу социјалне политике и социјалног рада који заједнички издају Удружење стручних радника социјалне заштите Србије и Институт за политичке студије.

Тематски, овај број је намењен заштити и подршци вулнерабилних друштвених  група. Издавање часописа иначе финансијски подржава Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Садржај часописа доноси текстове о значењу термина- концепт нормализације, али и искуства београдског центра за социјални рад у развоју услуге становања уз подршку за младе који се осамостаљују и низ других текстова које можете прочитати и у електронској верзији часописа, доступној на интернет страници Удружења.

 

 

 
17. август 2016. Štampa

 

   СТРУЧНИ СКУП О УЛОЗИ ЦСР У СИТУАЦИЈАМА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ

 

На данашњем састанку са Пом.министра ,г-ђом Бранком Гајић и са представницима Асоцијације центара за социјални рад и нашег Удружења договорено је одржавање саветовања које се планира у првој половиони септембра месеца,оквирно у времену од 12.9. до 16.9. 2016.Ускоро ће се одредити тачан датум и место одржавања овог стручног скупа.

У светлу актуелних догађаја и изражености породичног насиља у Србији намера је да се свестрано сагледа позиција и улога система социјалне заштите у борби против породичног насиља и да се установе приоритетни правци оснаживања центара за социјални рад у реализацији обавеза на пољу поступања у ситуацијама насиља у партнерским односима , над женама и децом.

 

 

 
10. август 2016. Štampa

 

   ДВОБРОЈ ЧАСОПИСА "АКТУЕЛНОСТИ"

 

"Актуелности" двоброј за 2016. годину је управо изашао из штампе и ускоро ће бити дистрибуиран чланицама Удружења. Ово издање часописа доноси неколико текстова вредних пажње, најпре НАЦРТ Смерница за планирање сталности у центрима за социјални рад-ауторка Проф. др Невенка Жегарац са сарадницима.

Овај текст је продукт пројекта који реализује Удружење а који се односи на развој услуга подршке породици у ризику од измештања деце  са сметњама у развоју. Указујемо и на текст Републичког завода за социјалну заштиту о првим резултатима развоја и успостављања услуге породични сарадник.

У овом броју "Актуелности" објављен је и текст КОНКУРСА ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2015.

 

 

 
2. август 2016. Štampa

 

   КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ

 

8. августа 2016. у заједничкој организацији Републичког завода за социјалну заштиту и Удружења стручних радника социјалне заштите одржава се стручни скуп - трибина на којој ће говорити колега Дабић Влатко, стручњак за аутизам и ментално здравље, који искуства стиче радећи и усавршавајући се у Канади .

Трибина је намењена сарадницима у социјалној заштити који непосредно раде са корисницима са сметњама у развоју, посебно спектар-аутизам ...

 

 

Конференција...

 

 

 

 
28. јун 2016. Štampa

 

   ОБУКА У НОВОМ САДУ

 

За центре за социјални рад из Сремског и Бачког округа данас се одржава једнодневна инструктажа за поступање у ситуацијама постојања реалног ризика измештања детета са сметњама у развоју из природне породице.

Обуку реализују сараднице Удружења Маричић Биљана и Куриџа Љубица, а очекује се присуство око  15 учесника, махом водитеља случаја.

Поред предлога Упутства о обавезном поступању цср у ситуацијама постојања ризика од измештања детета биће представљена и Листа индикатора за утврђивање присуства ризика од издвајања деце из биолошке породице.

 

 

 
17. јун 2016. Štampa

 

   ОДРЖАНА ОБУКА У ПИРОТУ

 

У Пироту, у Центру за социјални рад, 16. јуна је одржана обука за примену Упутства о поступању система социјалне заштите у ситуацијама постојања ризика од издвајања деце из породице (пре свега деце са сметњама у развоју).

Обуци је присуствовало преко 20 учесника, махом водитеља случаја из центара за социјални рад из региона.

У плану је наставак наведених обука намењених водитељима случаја и другим сарадницима у систему социјалне заштите, тако да се током следеће седмице у Бањи Ковиљачи и Нишу одржавају ове једнодневне обуке за те регионе.

 

 

 
14. јун 2016. Štampa

 

   ЧАСОПИСИ У ПРИПРЕМИ

 

Из штампе би, ускоро, током јула месеца требало да изађу оба часописа Удружења, и то "Актуелности" број 1/2 за 2016. и "Социјална политика" број 1/2016.

 

 

 
10. јун 2016. Štampa

 

   НАСТАВАК ОБУКА - ПОДРШКА ПОРОДИЦИ У РИЗИКУ ОД ИЗМЕШТАЊА ДЕТЕТА

 

У Суботици сараднице Удружења,Маричић Биљана и Куриџа Љубица данас реализују  обуку намењену водитељима случаја са крајњег севера земље.Обука развија вештине стручњака у социјалној заштити да препознају ризике од измештања деце са сметњама у развоју из породице и да предузму мере интензивне подршке биолошкој породици.

У припреми је извођење ове једнодневне обуке у Пироту за центре за социјални рад из тог региона  Србије.

 

 

 
7. јун 2016 Štampa

 

   ПОДРШКА У РАДУ СА ДЕЦОМ БЕЗ ПРЕТЊЕ

 

У Зајечару 8. јуна 2016. и у Димитровграду 10. јуна 2016. Удружење организује једнодневну обуку у функцији јачања капацитета центара за социјални рад и других делова јавног сектора   и цивилног сектора да  "одговоре" на специфичне потребе малолетних миграната/избеглица без пратње.

Дуж источне границе Србије спорадично се дешавају преласци границе из Бугарске група малолетника без пратње, те је нужно реаговати у складу са правима и међународним стандардима заштите ове групације деце и младих.

 

 

 
6. јун 2016. Štampa

 

   УСВОЈЕН НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА УДРУЖЕЊА

 

На последњој седници УО, одржаној у Београду, једногласно је усвојен нацрт Стратегије развоја Удружења за период 2016-2020. Текст ће се ускоро наћи на сајту Удружења и биће подложан корекцијама и сугестијама чланства пре стављања на дневни ред Скупштине Удружења. Очекује се да ће се Скупштина одржати до краја текуће године.

Настављено је даље нормативно уређење пословања организације, па је тако УО усвојио Правилник о раду Комисије за избор носиоца пројекта и пројектних активности који дефинише процедуре у приступу и реализацији пројеката Удружења.

На истој седници усвојене су и измене и допуне Финансијског плана за 2016.годину.

 

 

 
2. јун 2016. Štampa

 

  ПРЕДСТАВЉЕНА ЛИСТА ИНДИКАТОРА

 

На Златибору је од 10.-12.05.2016. године у организацији УНИЦЕФ-а одржан стручни скуп под називом „Како до квалитетних услуга раних интервенција“.Другог дана  у оквиру теме Ране детекције о којој је говорила др Нирвана Пиштољевић, представници сектора здравства, образовања и социјалне заштите који су укључени у овај програм УНИЦЕФ-а, представили су своја искуства у развоју и примени стандардизованих  инструмената ,али и помоћних средстава и листа, намењених за рану детекцију сметњи у развоју код деце.

 

Циљ је да се развојне тешкоће детектују на време, за шта је потребно правовремено и кооирдинисано деловање свих система.Ово је предуслов за  организацију квалитетне подршке деци. У оквиру ове теме, Светлана Дражовић, је испред Удружења стручних радника социјалне заштите, представила Листу индикатора за процену ризика од издвајања детета из породице.Листа је један од исхода пројекта“ Јачање улоге центара за социјални рад у подршци породицама у ризику од издвајања деце “  којим Удружење са другим партнерима учествује у великом УНИЦЕФ-овом пројекту „Унапређење права детета кроз јачање система правосуђа и социјалне заштите у Србији“.

 

Приликом презентације је  истакнута усклађеност циљева пројекта са међународним законодавством и локалним Законима и документима  који се баве правима деце и правима особа са инвалидитетом,али и стандардима принципима рада социјалне заштите у овој области. Истакнуто је да се не ради о новом инструменту,већ о помоћном средству које је настало после анализе праксе у раду са овом циљном групом,у настојању да се заштита деце унапреди и спречи ризик од издвајања деце из породица.

 

 
2. јун 2016. Štampa

 

  ОБУКЕ У КОВАЧИЦИ, СМЕДЕРЕВУ И ВАЉЕВУ

 

Наставља се реализација пројектних активности "Јачање капацитета система соц. заштите у подршци породици у ризику од издвајања деце".

Обуке намењене водитељима случаја и другим сарадницима из центара за социјалне рад и установа социјалне заштите, одржавају се у Ковачици у ТЦ "Релакс" за околне општине и градове 6.јуна, у Ваљеву за тај регион истог дана 6. јуна у Дому здравља и 7. јуна у Смедереву у Регионалном центру за едукацију запослених у образовању за околне општине.

 

 
25. мај 2016. Štampa

 

  СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

У Београду ће се, 30. маја 2016. одржати 3. седница новоизабраног сазива Управног одбора Удружења стручних радника социјалне заштите.

Једна од тачака дневног реда се односи на усвајање Стратегије развоја Удружења за период 2016-2020, а разматраће се и неке друге теме везане за текуће пословање и реализацију Програма рада за ову годину.

 

 

 
24. мај 2016. Štampa

 

  ПРОФЕСОРИ И СТУДЕНТИ ИЗ ФРАЈБУРГА У НЕМАЧКОЈ У ПОСЕТИ УДРУЖЕЊУ

 

Студенти социјалног рада, 5. семестра, у пратњи  професора, Томаса Кила и Бертхолда Дица са Koлeџа у Фрајбургу налазе се у Београду у студијској посети. Том приликом изразили су жељу да се сретну са представницима  Удружења и да поразговарају о активностима и делатности и о могућностима утицаја струке и праксе на актуелне политике у Србији. У средишту њиховог интересовања је брига о старима, али и остале сегменти социјалног рада су им у фокусу.

Секретар Удружења Ж. Гајић је пренео све основне информације о систему социјалне заштите у Србији, започетим реформама и изазовима на том путу. Договорени су и неки даљи облици сарадње са овим Универзитетом, пре свега на пољу размене стручних чланака у часописима ("Социјална политика").

 

 

 
17. maj 2016. Štampa

  

САСТАНАК ПРЕДСЕДНИШТВА АКТИВА СОЦИОЛОГА У ПАНЧЕВУ

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321 Допис...

 

 

 
16. maj 2016. Štampa

 

  СТРУЧНА ПОМОЋ У РАДУ СА ДЕЦОМ МИГРАНТИМА/ИЗБЕГЛИЦАМА

 

Удружење је у Нишу, 13. маја 2016. организовало стручну подршку Заводу за васпитање  омладине, Центру за социјални рад Ниш који се суочавају са повећаним приливом малолетника (Авганистан,Сирија..)  без пратње одрасле одговорне особе, најчешће из правца Димитровграда.

Састанку су присуствовали и сарадници Центра за породични смештај и усвојење, а током трајања састанка истакнуте су тешкоће у комуникацији са овом децом-недостатак преводилаца, дуже задржавање у оделењу за мал. странце и тешкоће у организовању и структури слободног времена и боравка у установи. Истакнута је значајна помоћ дела невладиног сектора у раду са децом мигрантима/избеглицама. Било је дискусије око координације рада кључних ресора-Комесаријата за избеглице, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства здравља, МУП-а и међународних организација ИОМ, УНХЦР.

Подршку су реализовали сарадници ресорног министарства.

 

 

 
13. мај 2016. Štampa

 

 ПРОМОЦИЈА ЧАСОПИСА "СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА" У ПРИЈЕПОЉУ

 

Удружење и ЦСР Пријепоље организују округли сто који ће се одржати у Пријепољу,18.маја 2016.Назив округлог стола је "Насиље над женама" и реч је о промоцији часописа С.политика број 3/2015 који је тематски управо посвећен наведеној теми.

Округли сто ће окупити један број сарадника из околних центара за социјални рад и представника цивилног сектора.

Ову активност  финансијски подржава ресорно министарство кроз пројекат подршке развоју квалитета стручних часописа у области социјалне заштите.

 

 

 
12. мај 2016. Štampa

 

    ОБУКЕ У ВРБАСУ И ВРАЊУ

 

Наставља се реализација планираних једнодневних обука за примену нацрта Упутства о обавезном поступању центара за социјални рад и других установа социјалне заштите у ситуацијама постојања ризика од издвајања детета из породице.

У Врбасу, 17.5.2016. и у Врању 18.5.2016. биће изведена обука за две групе полазника, махом водитеља случаја из центара за социјални рад.

 

 

 
6. мај 2016. Štampa

 

    ОБУКЕ ЗА ПОДРШКУ ПОРОДИЦИ У РИЗИКУ ОД ИЗМЕШТАЊА ДЕТЕТА

 

У склопу пројекта "Јачање улоге социјалне заштите у пружању подршке породицама у ризику од измештања деце", Удружење у Крагујевцу организује две једнодневне обуке намењене водитељима случаја из ЦСР из Крагујевца и околних градова и општина. Обука која је планирана за 9. и 10. мај 2016. и која ће се одржати у простору ЦСР у Крагујевцу окупиће и сараднике из других установа са региона (ЦПСУ, Центар за пружање социјалних услуга "К.Љубица).

И у Нишу се за 11. мај 2016. у просторијама ЦПСУ планира реализација једнодневног тренинга за водитеље случаја и сараднике са територије града Ниша.   

Сврха обуке је развијање вештина водитеља случаја и сарадника из система социјалне заштите да организују и пруже подршку и помоћ породицама у случајевима постојања ризика од измештања деце. 

 

 

 
20. април 2016. Štampa

 

    РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ ЗА ПОСЕБАН ДОПРИНОС УНАПРЕЂЕЊУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 2014. ГОДИНУ

 

На стручном скупу, одржаном 15-16. априла 2016. године на Дивчибарама, Удружење стручних радника социјалне заштите Републике Србије је и ове године свечано уручило добитницима Републичку награду за посебан допринос унапређењу социјалне заштите РС за 2014. годину, за установе и организације и у категорији за појединца. Ова награда има дугу традицију и одрживост, значајан је подстицај раду појединаца и установа али и допринос свеукупној афирмацији социјалног рада и социјалне заштите у земљи. У тешким условима опште друштвених промена, веома је важно подржати наш најважнији ресурс а то су људи за које смо сигурни да ће, и у временима највећих криза, одговорити на бројне изазове који се пред њих постављају, промовишући једно хуманије друштво и  солидарност засновану на поштовању права најугроженијих група у земљи. Имајући у виду досадашње деловање и остварене резултате пријављених кандидата, Комисија за доделу Републичких награда у петочланом саставу којом је преседавао др. Миленко Чуровић, на седници одржаној 25. децембра 2015.донела је следећу одлуку:
 

У КАТЕГОРИЈИ УСТАНОВА И ОРГАНИЗАЦИЈА, "Повељу’’за ванредне доприносе у развоју социјалне заштите у 2014. години, добили су:
 

ЦЕНТАР ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ И УСВОЈЕЊЕ из Ниша
Од свог основања (2011), Центар за породични смештај и усвојење Ниш пружа подршку за приближно 650 угрожене деце из нишавског, топличког, пиротског, јабланичког и пчињског округа. Добар тим стручњака са доказаним искуством у области заштите деце пружа велики допринос развоју нових пракси социјалног рада у области породичног смештаја и усвојења како би учинили живот и одрастање ове деце лепшим и квалитетнијим. Водећи се професионалним принципима у раду и савременим методологијама центар гради свој препознатљив и аутентичан стил у раду зарад срећнијег живота угрожене деце. За свега неколико година постојања, успешно је реализовао 10-так пројеката, бројне обуке, конференције, трибине, стручне скупове, едукације у области породичног смештаја и усвојења промовишући струку у медијима и јавности, уводећи и недостајиће садржаје и услуге као што је Породични кутак при Центру, Клуб за младе и сл. Специфичност рада је и укључивање у едукација ромских хранитељских породица (23,51%) чиме је обезбеђено једно од основних људских права, права детета на живот у породици исте националне припадности. И оно најважније, Центар ужива велико поверење и углед међу својим корисницима и постиже бројне резултате у раду са њима,  негујући позитивни приступ, емпатичност и сензибилираност и, пре свега добре међуљудске односе и тимски рад.

 

ЦЕНТАР ЗА РАЗВОЈ УСЛУГА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ’’Кнегијња Љубица’’ из Крагујевца
Град Крагујевац може, од 2011. године, да се похвали оснивањем нове установе социјалне заштите намењене  успостављању, пружању и развијању услуга у заједници, из надлежности локалне самоуправе. Иако идеја о оснивању оваквог центра траје доста дуго,  овај пионирски подухват организовања услуга у заједници пратило је: озбиљна посвећеност, додатна знања и вештине његових запослених као и не мање бројне препреке и ризици. Центар данас својим суграђанима обезбеђује већи број услуга: Услуге Помоћ и нега у кућу за одрасла и стара лица, Прихватилиште за децу и младе, Прихватилиште за жртве насиља у породици, Дневни боравак за одрасле и старије особе; Дневни боравак за децу из породица у ризику, Услуге Центра за младе, Услуге Клуба младих особа са инвалидитетом и друго. Активно учествује у реализацији бројних пројеката са израженим иновативним решењима у пракси како у свом граду тако и на националном нивоу (као што је пилотирање нових услуга на пружању подршке природним породицама у ризику од измештања деце). Центар је значајан социјални субјекат у заштити угрожених група у свом граду а његови стручњаци своја знања и добре праксе преносе великом броју заинтересованих представника других градова и општина.

 

У КАТЕГОРИЈИ ПОЈЕДИНАЦА, награде за ванредни допринос развоју социјалне заштите за 2014. добили су:

1. НАГРАДА: Станковић Љиљани, по занимању социолошкиња и руководилац Центра за социјалне заштите "Кнегиња Љубица" из Крагујевца
Свој 30-дишњи радни век значајно је усмерила на развој и унапређење услуга социјалне заштите у граду у којем живи и ради. Обзиром да је дугорочно посвећена области социјалне заштите активно је учествовала у свим његовим реформским процесима у овој области. Упркос бројним ограничењима и препрекама, успела је да се оствари као један од најбољих професионалаца у систему социјалне заштите. Сталним напредовањем и јачањем професионалних капацитета као и значајним доприносом одрживости социјалних услуга за најосетљивије групе у нимало једноставним условима реформских процеса, доприноси и афирмацији социјалне заштите у Републици Србији. Креирала је бројне програме рада и стандарде услуга у којима је радила и преносила своја знања другима, за добробит развоја система социјалне заштите. Иако је највећи део свог радног века радила као организатор и руководилац, никада није запоставила посвећеност угроженим категоријама становништва, радећи на побољшању њихових услова за живот.

 

2. НАГРАДА: Даница Стаменковић, социјална радница из ЦПСУ Ћуприја
Своју радну каријеру социјалног радника, започела је као апсолвент у ЦСР Параћин, на замени колегинице. На пословима социјалног рада, учествовала је у више тимова и служби на решавању проблема различитих социјалних група, користећи знања и стечене вештине кроз бројне едукације и обуке које је завршила. Међутим, њена највећа ’’љубав’’ јесте Хранитељство и породични смештај угрожене деце, којима посвећује преостали део свог рада, од припрема и обука будућих хранитељица, промовисања хранитељства у заједници, формирању Клуба хранитеља и других бројних послова у овој области. Оснивањем регионалног Центру за породични смештај и усвојење у Ћуприји, од 2011. године постаје један од његових омиљених радника како међу хранитељицама тако и међу децом. Љубав и посвећеност коју је делила са колегама и људима којима је помагала, заслужује афирмацију и признање.

 

2. НАГРАДА: Ранђеловић Владимир, специјални педагог из ЦСР Параћин
Специјални педагог, од 1975. године запослен у ЦСР Параћин. Као први специјални педагог у области рада са малолетним прекршиоцима и учиниоцима кривичних дела, стварао је основне принципе и стандарде у овој области. Тако је градио свој професионални интегритет и често био ослонац и подршка младим генерацијама у овој општини који су га и након престанка рада, обилазили како би се посаветовали и похвалили својим успесима. Сличан несебичан однос и ’’безрезервно давање’’ гајио је и са колегама као шеф тима, ширио знања и дуго година стицана искуства. Од 2009. радио је као водитељ случаја у служби за децу и младе, након чега се пензионише 2015. године (даље радећи као поротник Вишег суда у Јагодини). Колегијалност и несебичност у раду са корисницима и љубав и посвећеност према социјалној заштити, потреба да пренесе своја  знања и најбоље праксе, свакако су добар модел и додатна вредност млађим колегама у данашњој нелојалној конкуренцији!

 

3. НАГРАДА: Шулеић Стевановић Радмила, социјални радник из ЦСР Кучево
У ЦСР Кучево са Установом за одрасле и старије, ангажована су свега два стручна радника на пословима социјалног рада и сигурно да овај центар са установом неби могао да функционише да не постоји постуна посвећеност послу и предан рад запослених радника, каква је предложена кандидаткиња за награду. Социјална радница, ангажована као водитељ случаја на свим пословима: од материјалних давања, смештаја, поремећених породичних односа, малолетничке делинквенције, хранитељства у чак 10 месних заједница, поред бројних свакодневних обавеза, испред ЦСР обавља и улогу старатеља као и бројне друге послове. Такође, нису занемарљиви ни њени доприноси у више пројеката које је, са својим сарадницима, успешно спроводила на територији општине. И поред великих задужења у Центру, увек је спремна за стицање нових знања и вештина како би најквалитетније одговорила на бројне потребе њених суграђана, којима је подршка потребна.
 

Честитамо свим колегама на доприносу квалитетнијем животу наших грађана и посебном доприносу унапређењу социјалне заштите.
 

Удружење стручних радника социјалне заштите РС

 

 

 

 
18. април 2016. Štampa

 

    ИНФО СЕСИЈА У БЕОГРАДУ

 

У склопу реализације пројекта ИПА 2013 Удружење ће данас партнерима на овом пројекту представити нацрте два документа-Смернице за планирање сталности у центрима за социјални рад и Листу индикатора за процену ризика од измештања детета из породице.

Први продукт представиће др Невенка Жегарац, а Листу индикатора Дражовић Светлана ЦСР Краљево као аутори и координатори процеса  израде.
 

Састанак ће се одржати у простору ЕУ инфо центар, Краља Милана 7 у Београду, са почетком у 12,00.

 

 

 
6. април 2016. Štampa

 

   СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ И СТРУЧНИ СКУП - ДИВЧИБАРЕ 14. и 15. април 2016.

 

 

У организацији Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и Асоцијације центара за социјални рад, а уз подршку ресорног министарства одржава се стручни скуп под називом "Развој услуга у функцији подршке породици".

Првог дана, дакле 14. априла 2016 у 17,30 одржаће се и редовна, годишња Скупштина Удружења стручних радника социјалне заштите, па се позивају чланови Скупштине да се одазову позиву који ће им бити упућен ових дана, на мејл адресе!

 

pdf-321   Преузмите позивницу...


  

 

 
1. април 2016. Štampa

 

    ПОМЕРЕН ТЕРМИН ОБУКЕ ЗА ИНТЕНЗИВНУ ПОДРШКУ ПОРОДИЦИ ЗА 12.4.2016.

 

Обавештавамо потенцијалне учеснике обуке за примену  "Упутства о поступању центра за социјални рад у организовању помоћи и подршке породици у случајевима постојања ризика од измештања деце", коју реализују Вулевић Драган МРЗБСП и Маричић Биљана ЦСР Темерин да је дошло до померања термина за одржавање обуке услед објективних разлога.

Обука ће бити одржана 12. априла 2016. у Београду у РЗСЗ,Теразије 34 од 9,00. 

 

 

 
16. март 2016. Štampa

 

    АКТИВНОСТИ ПРОЈЕКТА ТЕМПУС

 

Данас се у Новом Саду одржава састанак свих пертнера-учесника у пројекту Темпус. Састанак је у функцији мониторинга напретка пројекта, а Удружење ће представљати Радуловић Видоје и Гајић Живорад.

Састанак се одржава на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду.

 

 

 
15. март 2016. Štampa

 

    РАЗМОТРЕНО ПОСЛОВАЊЕ УДРУЖЕЊА ЗА 2015.

 

 

На управо завршеним састанцима НО и УО Удружења разматрани су и усвојени предлози Извештаја о раду за 2015. и Извештаја о финансијском пословању за 2015. Констатовано је да Удружење бележи стални тренд  јачања активности и утицаја на процесе у социјалној заштити и да у материјално финансијском смислу послује стабилно.
 

Усвојен је и предлог Програма рада за 2016. који је заснован и на продуктима стратешког планирања, најпре у одређењу стратешких праваца развоја до 2020.
 

Донета је одлука о висинама накнада за Републичке награде за 2015. (ускоро се очекује Конкурс), о износу годишње чланарине која износи 14.000,00 динара и о накнадама за рад у канцеларији Удружења које су остале на прошлогодишњем нивоу.
 

Донет је и закључак УО да се приступи организацији студијског путовања у Словачку.

 

 

 
11. март 2016. Štampa

 

    САСТАНЦИ НО И УО

 

 

У Београду је јуче у просторијама Удружења одржана седница Надзорног одбора који је разматрао предлог  Извештај о финасијском  пословању организације за 2015. годину и Извештај о попису имовине и инвентара.

Оба документа су усвојена и упућена УО на даље разматрање.

Седница УО биће одржана у понедељак, 14.3.2016. у Београду, у Геронтолошком центру где се налази и канцеларија Удружења стручних радника социјалне заштите, са почетком у 13,00 часова.

 

 

 
18. фебруар 2016. Štampa

 

  РЕЗУЛТАТИ АНКЕТЕ

 

 

Ради повећања јавности и информисаности  чланства, у прилогу су резултати анкете коју смо спровели, крајем 2015. године.

У процесу актуелног стратешког планирања Удружења за период 2016-2020, анкетирали смо чланство - ставове и мишљења, сугестије и коментаре стручњака (представнике јавног и цивилног сектора) о резултатима које  смо постигли до сада, како би што реалније сагледали наше потребе, проценили сопствене снаге и ресурсе и предвидели евентуалне препреке за реализацију планираних активности у будућем раду Удружења.

Захваљујемо се свим учесницима анкете који су, овим путем, активно учествовали у процесу израде новог стратешког плана развоја Удружења!    

 

Анализа Упитника

 

 

 
9. фебруар 2016. Štampa

 

   НОВИ БРОЈ "СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ"

 

 

Из штампе је управо изашао број 3/2015 стручног часописа "Социјална политика" у суиздаваштву Института за политичке студије и Удружења стручних радника социјалне заштите.
 

Овај број је тематски посвећен  насиљу над женама.Сараднице Аутономног женског  центра су ауторке неколико саопштења и радова у овом броју Социјалне политике.
 

Из садржаја издвајамо текстове о поступању према насилницима у центру за социјални рад и о фемициду и значењу и настанку термина.
 

Часопис је доступан на сајтовима ИСП и Удружења ,а дистрибуција једног броја примерака ће ускоро бити реализована и часопис ће бити достављен делу чланова Удружења.

 

 

 
4. фебруар 2016. Štampa

 

  ПРЕДЛОГ ПРАВИЛНИКА О ПРИПРАВНИЧКОМ СТАЖУ И ИСПИТУ ЗА ЛЕЦЕНЦУ У СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

 

 

У току је израда Правилника о приправничком стажу и испиту за леценцу, а Удружење је укључено у део процеса израде и чланови имају прилику да своје мишљење о предлогу Правилника и конкретне сугестије за промену или допуну одређених чланова доставе на мејл Удружења:

 

Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 
Молимо Вас да своје сугестије и предлоге за евентуално побољшање наведеног предлога Правилника доставите најкасније до 10. фебруара 2016.

 

 Предлог правилника...

 

 

 
20. јануар 2016. Štampa

 

   ОБУКА У БЕОГРАДУ

 

 

У наставку реализације пројекта ИПА 2013 "Јачање улоге социјалне заштите у пружању подршке породицама у ризику од измештања деце", у хотелу  "Праг" 27. јануара 2016. године у  Београду организује се пилот обука "Поступање центра за социјални рад у организовању помоћи и подршке породици у случајевима постојања ризика од измештања деце"  намењена сарадницима Градског центра за социјални рад Београд.

Након пилотирања наведеног програма обуке намера је да се програм акредитује и стави на располагање систему социјалне заштите. Иначе је планирано да се кроз пројектне активности овом обуком обухвате и запослени у Крагујевцу, Новом Саду и Нишу.
 

У међувремену тимови стручњака ангажовани кроз наведени пројекат Удружења финализовали су текст Смерница за израду плана сталности за дете и Листу индикатора за процену ризика од измештања детета из породице који ће ускоро бити стављен на располагање стручној јавности.