gototopgototop
14. фебруар 2013.
Стратегија и акциони план против трговине људима

 

 

Као што вам је и најављено интерресорна Радна група за израду предлога нацрта Стратегије и Акционог плана против трговине људима је завршила свој рад, тако да је уз стручну подршку Бироа за стратешко планирање МУП Р Србије и Управе граничне полиције израђен предлог нацрта ова два стратешка документа, која би Влада Републике Србије требала да усвоји у првом кварталу ове године. Техничку подршку радној групи омогућио је Заједнички програм за борбу против трговине људима ИОМ, УНХЦР и УНОДЦ који је спроводен у Србији.

Основни принцип ових документа је заштита људских права, јер ако се обезбеди поштовање људских права смањиће се ризици и од ситуације трговине људима, а ако се то деси они који су преживели трговину људима морају имати обедзбеђену ефикасну заштиту својих права!

За разлику од ранијих документа ова документа су краћа, свеобухватнија, са неким конкретним ( иновативним ) решењима и написана уз поштовање свих принципа израде стратешких докумената.


Неки делови су већ изазвали расправе тако да очекујемо да ће се и током јавне расправе наставити у том правцу како би добили сто боље и опште прихваћене документе, који предвиђају и нове структуре и јасне одговорности државних органа! Видећете да се предвиђа ширење круга партнера, што је потпуно у духу свеобухватног одговора друштва и државе на проблем трговине људима.

Стратегија се посебно односи и на проблем трговине децом као и посебан стратески циљ! О чему такође очекујемо аргументовану дискусију током јавне расправе обзиром да имамо такође у облику предлога посебну стратегију за проблем трговине децом!

Јавна расправа ће трајати месец дана тј. до 13. марта, а планирано је да се од 18. до 22. марта организују и посебни састанци експерта ЕУ са радном групом за израду и да се организује завршна јавна расправа током те недеље, можда 19. марта ( у завистности ТАИЕX-а који ће организовати посету експерта ЕУ).

На сајту МУП ће се такође наћи ови документи, као и информације о року за јавну расправу, образац за предлоге, као и информација да се обрасци шаљу на емаил Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

У прилогу вам сада достављамо ова документа, а када све ово буде комплетно постављено на сајт МУП-а послаћемо вам линк.

На ваш позив, ми заједно можемо организовати и представљање нацрта ових докумената као и дискусију током јавне расправе (очекујемо да то буде најмање на Правним клиникама за борбу против трговине људима на Правним факултетима у Београду, Новом Саду и Нишу као и на нашој Криминалистичко-полицијској академији).

Јавна расправа организована на овај начин је и својеврсна превентивна кампања против трговине људима!

 

 

СТОП Трговини људима!!!!

  
Преузмите документа...

...