gototopgototop
Почетна страна Вести Архива вести из 2014. године
29. децембар 2014. Štampa

 

 АКТИВНОСТИ У УДРУЖЕЊУ

 

 

У Београду је 25.12.2014. године одржана заједничка седница дела чланова Савета и Редакције часописа "Социјална политика" на којој су анализирана досадашња искуства у концептуализацији часописа, са акцентом на даље перспективе издавачког подухвата Института за политичке студије и Удружења. Указано је на изазове у даљем финансирању часописа, његовој видљивости у јавном животу и проблемима у обезбеђењу квалитетних ауторских текстова.

 

У Врању је у присуству готово двадесетак учесника одржан округли сто под називом "Положај старијих у савременом друштву", што је била и својеврсна промоција часописа "Социјална политика", бр.3/2014. У име Удружења наступили су, односно округли сто су водили  Тасић Снежана, дипл.социјални радник и Веселиновић Драган, директор ГЦ Алексинац. 

 
23. децембар 2014. Štampa

 

 РАДИОНИЦЕ У ВРАЊУ И НОВОМ САДУ

 

 

У оквиру рада на пројекту "Јачањем система социјалне заштите до ефикасније подршке породици-инклузија деце са сметњама у развоју", подржаном од Уницефа и ресорног министарства у Врању је одржана фокус група. Састанак је одржан 22. децембра и окупио је око 20 представника центара за социјални рад са југа земље. Била је то прилика да се водитељи случаја и супервизори изјасне о могућим правцима подршке природним породицама и спречавању институционализације деце са инвалидитетом.

 

Истовремено и у Новом Саду Удружење организује, 23. децембра 2014. састанке са представницима установа за смештај деце и младих  са сметњама у развоју и инвалидитетом   и родитељима наведене корисничке групације. Састанак са сарадницима резиденцијалних установа и малих стамбених заједница се одржава у Црвеном крсту Војводине, а састанак са родитељима у простору новосадског центра за социјални рад. 
18. децембар 2014. Štampa

 

 О РЕИНТЕГРАЦИЈИ МЛАДИХ У БЕОГРАДУ И КРУШЕВЦУ

 

 

Реализујући пројекат "Постинституционална заштита-реинтеграција малолетника у социјалну средину" одржане су још две едукативне радионице. Прва, у Београду 15. децембра окупила је сараднике Завода за васпитање деце и омладине и Градског Центра за социјални рад, њих око 25. Радионица је одржана у хотелу Праг.

 

Друга радионица је била намењена сарадницима Васпитно поправног дома и сарадницима центара за социјални рад из Крушевца и околних општина, окупила је близу 30 учесника и одржана је у хотелу Голф у Крушевцу.

 

Била је ово добра прилика да се анализира пракса постинституционалне заштите младих по напуштању третмана и тестира могући модел реинтеграције примерен нашим ресурсима и условима.

 

 

 
16. децембар 2014. Štampa

 

 КОМИСИЈА ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ

 

 

До краја године очекује се одржавање седнице Комисије за доделу Републичких награда за 2013. годину.

 

На расписани јавни конкурс, објављен у часопису "Актуелности" и на интернет страници Удружења пристигле су три пријаве у конкуренцији појединаца, док у групацији установа и организација није било предложених.

 

 

 
15. децембар 2014. Štampa

 

 АКТИВ СОЦИОЛОГА

 

 

На седници Актива социолога одржаној у Београду 10. децембра у Републичком заводу за социјалну заштиту која је одржана као део активности  Удружења стручних радника социјалне заштите присуствовало је четрдесетчетири социолога запослена у Центрима за социјални рад Републике Србије.

 

На седници су разматране следеће теме:

 • Положај социолога у систему социјалне заштите.
 • Доношење Програма рад секције за 2015. годину.
 • Делегирање члана секције у радну групу у случају промене Правилника.
 • Лиценцирање послова планирања и развоја (које обављају социолози) у складу са Законом о социјалној заштити и Правилником (чије се измене очекују).
 • Обрасци за израду годишњих извештаја Центара за социјални рад Србије.
 • Учешће социолога у специјалистичким пословима (медијација, третман над починиоцима насиља, психотерапија, супервизија и др.).
 • Чланство у Комори.

 

На седници Актива је овлашћено Председништво и председник Актива социолога да сумира све предлоге и закључке и да се у наредном периоду јединствено наступи код свих надлежних институција а све у циљу побољшања положаја социолога у систему социјалне заштите.О закључцима биће упозната и помоћница министра Бранка Гајић која ће у наредном периоду примити делагацију актива социолога.

 

 

 
11. децембар 2014. Štampa

 

 РАДИОНИЦЕ У НИШУ И КЊАЖЕВЦУ

 

 

У организацији Удружења у Нишу(9.12.2014.) у склопу Регионалног Центра за обуку и Књажевцу (10.12.2014.) у простору Центра за социјални рад  је одржана едукативна радионица намењена сарадницима Завода за васпитање и Центара за социјални рад. Тема једнодневног скупа је била "Постинституционална заштита-реинтеграција малолетника у социјалну средину" и обухваћено је преко 50 учесника из региона. Била је то прилика да се подсетимо обавеза које имамо  према овој популацији младих која након истека васпитне мере напушта Заводе и ВПД  и да "промишљамо" о успостављању прагматичног и ефикасног модела реинтеграције у заједницу.

 

Учесници су исказали заинтересованост за тему и проценили је као веома значајну, а указали су и на неке препреке у својим локалним заједницама које треба превазићи на путу успостављања дискутованог модела реинтеграције (недостатак довољног броја запослених у центрима за социјални рад, неразвијеност мреже локалних социјалних услуга..).

 

Овај иницијални тренинг подржан је од стране IMG.

 

 

 
4. децембар 2014. Štampa

 

КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА АКТИВА ПРАВНИКА УДРУЖЕЊА СТРУЧНИХ РАДНИКА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

 


.............................................. ........................................................................................................... . . . ..

pdf-321 Преузмите документ...

 

 

 
1. децембар 2014. Štampa

 

 НАСТАВАК РАДА НА ТЕМПУС ПРОЈЕКТУ

 

 

У Београду је  од 27. новембра до 29. новембра, на Факултету политичких наука одржана тродневна радионица у склопу пројекта који се бави развојем високошколског образовања социјалних радника.

Конзорцијум партнера који је окупљен у наведеном пројекту бавио се питањима стандарда, како структурним-стандарди за факултете, тако и стандардима компетенција и вештина социјалних радника у раду са децом и омладином, одраслима и старима и раду са корисницима који имају тешкоће у домену менталног здравља, а доста простора је посвећено и питањима повезаним са практичном наставом, позицијом ментора и сл.

Удружење су представљали Радуловић В. и Гајић Ж. 

 

 

 
26. новембар 2014. Štampa

 

 САСТАНАК У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

 

 

У уторак, 25. новембра 2014. г. у сали Скупштине Општине Сремска Митровица промовисан је часопис "Социјална политика"  бр. 2 - 2014, као и тема часописа "Од институција до услуга у заједници".

Састанку које је организовало Удружење стручних радника су се одазвали представници различитих локалних и регионалних удружења за помоћ деци и особама са сметњама у развоју, особа са инвалидитетом, других осетљивих друштвених група, затим представници хранитељских породица, Црвеног крста и представници локалне самоуправе.

Централна тема скупа се односила на препоручене мере и активности које треба предузети у циљу спречавања смештаја у установе и останка деце и младих са сметњама у развоју у природној породици. Током, готово двочасовне дискусије око 20 учесника је врло отворено предлагало конкретне мере: од даљег развоја социјалних услуга, преко интегрисања различитих система друштвене бриге о овој осетљивој групацији до неких залагања за изменама законских решења.

Удружење су представљали  Станисављевић Снежана, директорка ЦСР С.Митровица и Гајић Ж., секретар организације.


  

 
17. новембар 2014. Štampa

 

 РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА УДРУЖЕЊА

 

 

У склопу активности на пројекту "Јачањем система социјалне заштите до ефикасније подршке породици-инклузија деце са сметњама у развоју" ,а који подржавају Министарство за рад,запошљавање,борачка и социјална питања и Уницеф ,ових дана Удружење организује три Фокус групе.Циљ одржавања поменутих Фокус група са представницима Центара за социјални рад је изналажење механизама у оквиру стручног поступка за превазилажење ризика од институционализације деце са инвалидитетом и подршка примарној породици.
Фокус групе биће одржане :  
                                                                                                                                                                        
У Kраљеву, 18. новембра 2014.
у Суботици, 19. новембра 2014. и
у Београду, 20. новембра 2014. године
 
Позиви за учешће у раду ових Фокус група су упућени преко канцеларије Удружења,мејл Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli   за ЦСР који гравитирају месту одржања састанка који је одобрен и од стране Коморе социјалне заштите.
 

 

pdf-321 Преузмите Програм рада

 

 

 
13. новембар 2014. Štampa

 

ЧОВЕК ГОДИНЕ

 

У рубрици Актуелно на нашем сајту можете преузети Конкурс који је расписало ресорно Министарство, а који се односи на новоуспостављену награду у области социјалне заштите.

 

 

 
12. новембар 2014. Štampa

 

РАДИОНИЦА У НОВОМ САДУ

 

Управо је завршена дводневна радионица у склопу реализације ТЕМПУС пројекта "Јачање високошколског образовања - допринос развоју социјалне политике и социјалних услуга".

 

Скуп је одржан на Филозофском факултету у Новом Саду, 10. и 11. а Удружење су представљали Председник Управног Одбора Видоје Радуловић и Секретар организације Гајић Ж.

 

 

 
24. октобар 2014. Štampa

 

УДРУЖЕЊЕ НА САЈМУ КЊИГА

 

У склопу међународног Београдског сајма књига који почиње 26. октобра наше министарство ће имати богат сет активности током свих сајамских дана. Смењиваће се округли столови на одређене теме (усвојење, мал.делинквенција..), презентације часописа и публикација и активности појединих групација корисника-хор, музички наступи...


И Удружење ће у склопу целовитог програма представити-промовисати стручни часопис "Социјална политика" као самосталну активност, а промовисаће се и часопис "Актуелности" на сесији у којој ће учествовати и Асоцијација центара за социјални рад и Друштво социјалних радника Србије са својим публикацијама.

 

 

 
23. октобар 2014. Štampa

 

АКТИВНОСТИ У УДРУЖЕЊУ

 

Управо је завршена 12. седница Управног одбора, одржана електронским путем на којој су донете одлуке везане за измене и допуне Финасијског плана организације за текућу годину (увећање за износ средстава дозначен по основу ТЕМПУС пројекта). Оформљене су и две радне групе које ће се бавити концептом и реализацијом два нова пројекта, један у области подршке деци са инвалидитетом и њиховим породицама (ИПА 2013.) и један у области реинтеграције малолетника у социјалну средину.
 
Истовремено је настављена исплата донацијске помоћи једном броју запослених у социјалној заштити чији су стамбени објекти претрпели штету у поплавама који су пролетос захватили Србију. До сада је финасијска помоћ упућена у Краљево, Трстеник, Уб и Обреновац.

 

 

 
17. октобар 2014. Štampa

 

"СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА" БРОЈ 2/2014

 

У склопу пројекта „Квалитетом стручног часописа до повећања компетенција у социјалној заштити“ подржаном од стране Министарства за рад,запошљавање, борачка и социјална питања, а у складу са планираним активностима из штампе је изашао други овогодишњи број часописа "Социјална политика". Подсећамо да је реч о партнерском издавачком подухвату Института за политичке студије и Удружења.

 

Број 2/2014 на 140 страна доноси текстове који подржавају централну тему овог издања часописа, "Од институција до услуга у заједници". Међу ауторима присутни су и стручњаци из земаља у окружењу-Вито Флакер са Факултета за социјални рад у Љубљани, али и један број  наших истакнутих аутора.

 

Часопис  "Социјална политика" ће бити бесплатно дистрибуиран ка установама и организацијама  социјалне   заштите током наредних дана.

 

 

 
15. октобар 2014. Štampa

 

РЕАЛИЗАЦИЈА ТЕМПУС ПРОЈЕКТА

 

У Нишу је у периоду од 8. до 10. октобра одржан интензиван радни састанак учесника и партнера у пројекту "Јачање високог образовања-допринос развоју социјалне политике и социјалних услуга".

 

Удружење је било представљено са два сарадника, Живко Петровић из Центра за породични смештај и усвојење НИШ и Секретар Удружења Жика Г. Централна тема тродневног скупа се односила на стандарде образовања социјалних радника, стандарде компетенција и исходе учења.

 

Међу учесницима су били Универзитет Ниш-Филозофски факултет, Универзитет Нови Сад-Филозофски факултет, Универзитет Београд-Факултет политичких наука, представници Данске и Енглеске и представници Удружења стручних радника социјалне заштите Србије.

  
14. октобар 2014. Štampa

 

САСТАНАК У УНИЦЕФУ

 

Представници Удружења су почетком октобра узели активно учешће у раду фокус групе коју је организовао Покрајински Завод за социјалну заштиту. Подршка биолошкој породици и даљи развој сродничког хранитељства и концепта "подељене бриге о родитељству" за децу и младе са инвалидитетом су били у центру пажње наведеног стручног скупа.

 

Учешће у раду су узели и представници Републичког Завода за социјалну заштиту, ресорног Министарства, Коморе социјалне заштите, релевантног Покрајинског Секретаријата.   
13. октобар 2014. Štampa

 

ЗАВРШЕН КОНКУРС - РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ  2013.

 

 

Управо је, 10. октобра завршен Конкурс за доделу Републичких награда за 2013. годину и то у конкуренцији појединаца-додељују се три награде (Повеља и новчани износ) и установа и организација-додељују се две награде (Повеља).

 

Текст Конкурса је био објављен и доступан у часопису "Актуелности" и на сајту Удружења стручних радника социјалне заштите Србије.

 

 

 
30. септембар 2014. Štampa

 

                                                      ПОЗИВ ЧЛАНИЦАМА НА САРАДЊУ

 

 

  Позив на сарадњу

 

 

 
10. септембар 2014. Štampa

 

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА

 

 

Од дана објављивања текста КОНКУРСА за доделу Републичких награда за допринос  унапређењу социјалне заштите у Републици Србији за 2013.г., у наредних 30 дана   очекују се образложени предлози у категоријама установа-организација и појединаца.

 

Текст Конкурса је објављен и у часопису  "Актуелности" бр.1/2 2014.г. који је током августа дистрибуиран свим чланицама Удружења стручних радника.

 

Конкурс остаје отворен од 10. септембра до 10. октобра 2014. године.

 

 

pdf-321 Текст Конкурса

 

.

 
9. септембар 2014. Štampa

 

РАСТЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА "ДАНЕ СОЦИЈАЛНОГ РАДА"

 

 

У Врњачкој Бањи се почев од 17. септембра, па до 19. септембра одржавају по први пут "Дани социјалног рада".

 

Носилац овог стручног скупа је Друштво социјалних радника Србије, а као суорганизатори се појављују Комора социјалне заштите и Удружење стручних радника социјалне заштите, док је ресорно министарство финансијски подржало ову својеврсну размену искуства социјалних радника из свих подручја деловања (од социјалне заштите, преко здравства, приватног и нво сектора...).

 

Пристигло је мноштво пријава саопштења, а скуп ће имати и међународни карактер и на њему ће учествовати колеге из земаља у окружењу-Мађарске, Словеније, Хрватске и Црне Горе. Централна тема је образовање социјалних радника, а биће ово и прилика да се уручи Републичка награда за ванредне доприносе за 2012. годину коју додељује Удружење стручних радника социјалне заштите већ више од 20 година.

 

 

pdf-321 Програм рада

 

..

 
16. јул 2014. Štampa

 

Први број "Социјалне политике" у 2014.

 

У склопу реализације пројекта подржаном од стране ресорног министарства управо је изашао први овогодишњи број обновљеног стручног часописа"Социјална политика".

Подсећамо, овај часопис научног рејтинга издају Институт за политичке студије и Удружење стручних радника социјалне заштите Србије.
 
Овај број као централну тему третира родну (не)равноправност у савременом друштву, а мећу ауторима  радова има сарадника испред Универзитетске заједнице, из цивилног сектора и међународних организација и наравно представника јавног сектора система социјалне заштите.

 

 

 
8. јул 2014. Štampa

 

Одржана седница Управног одбора

 

На седници која је одржана електронским путем, а заказана за 2. јул донета је одлука којом се усваја предлог измена и допуна Финасијског плана Удружења за текућу годину. Финансијски план је на тај начин увећан и током године очекује се укупан приход у износу од 2.217.000,00 динара.
 

На истој седници у Управни одбор је кооптирана Старчевић Нада, директорка Дома "Мика Антић" из Сомбора уместо Батричевић Наде из Врбаса која је из личних разлога одустала од учешћа у раду најоперативнијег  тела Удружења.

 

 

 
3. јул 2014. Štampa

 

"Актуелности" поводом јубилеја - 20 година УДРУЖЕЊА

 

Управо је из штампарије преузет двоброј "Актуелности" 1-2 2014. који доноси подсећања на  1994. г. када је основано Удружење стручних радника социјалне заштите Србије.
 

У часопису се налази неколико интересантних стручних саопштења који третирају положај старих, неке теоријске поставке социјалног рада и тешкоће у процесу лиценцирања организација-пружалаца услуга. Читаоци могу да се подсете свих досадашњих добитника Републичких награда за ванредни допринос развоју социјалне заштите истакнутих појединаца и установа из система социјалне заштите.
 

УКАЗУЈЕМО да се у "Актуелностима" 1-2 2014. налази и текст КОНКУРСА за доделу Републичких награда за 2013. г.
 

"Актуелности" ће бити дистрибуиране свим чланицама нашег Удружења и заинтересованој јавности .  
24. јун 2014. Štampa

 

ДАНИ СОЦИЈАЛНОГ РАДА

 

Друштво социјалних радника Србије у партнерству са Комором социјалне заштите и Удружењем стручних радника запослених у социјалној заштити, организује стручни скуп ”Дани социјалног рада” са међународним учешћем у другој половини септембра месеца.

 

Програмом је предвиђено да се рад скупа одвија у сесијама:

 • унапређење социјалног рада путем образовања, лиценцирања и стандардизације
 • социјални рад у јавном, приватном и цивилном сектору, научном и истраживачком раду
 • друштвена улога и перспективе социјалног рада

 

Друштво социјалних радника Србије у Првом обавештењу о одржавању позива научну и стручну јавност да пријави своје учешће на стручном скупу “Дани социјалног рада”.

 

За додатне информације можете контактирати:
Миодрага Тасића, председника Друштва социјалних радника: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
Стручну службу Коморе социјалне заштите на 011 3343 272, Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

 

 
19. јун 2014. Štampa

 

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ СТАТУТА И ПОСЛОВНИКА О РАДУ СКУПШТИНЕ

 

Након заседања Скупштине у Врњачкој Бањи, 9. јуна 2014. године, усвојене су одређене измене и допуне Статута и Пословника о раду Скупштине.
 
У рубрици "Нормативна акта" можете преузети оба наведена документа, односно пречићени текст и Статута Удружења и Пословника о раду Скупштине Удружења.

 

Примена оба документа тече од 8. дана од објављивања на сајту Удружења.

 

 

 
12. јун 2014. Štampa

 

ОДРЖАНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА

 

У склопу стручног скупа "Актуелни тренутак у развоју социјалне заштите" који је управо одржан у Врњачкој бањи и који је окупио велики број учесника, одржана је и друга, редовна Скупштина Удружења.
 

Том приликом су усвојени Извештај о раду Удружења за 2013, Извештај о финансијском пословању за 2013. те Програм рада за 2014. и Финансијски план за 2014. г. Делегати Скупштине су изразили подршку раду организације у претходном периоду и истакли да је видљив раст укупне делатности  Удружења и то у тренутку обележавања вредног јубилеја-20 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА.
 

Скупштина је усвојила и промене Статута и Пословника о раду  који доприносе већој ефикасности рада највиших органа и тела организације.
 
Донета је и одлука о обезбеђењу финансијске  помоћи запосленима у социјалној заштити који су непосредно-лично погођени у претходним поплавама, у складу са материјално финансијским могућностима Удружења.  

 

 

 
11. јун 2014. Štampa

 

ДАНИ СОЦИЈАЛНОГ РАДА

 

Друштво социјалних радника Србије у партнерству са Комором социјалне заштите и Удружењем стручних радника социјалне заштите Србије , у оквиру пројекта подржаног од стране Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, припрема стручни скуп који је планиран за септембар текуће године. 

 

Биће то прилика да  се анализирају нека обележја  социјалног рада у светлу свих друштвених и посебно реформи у области социјалне заштите,  да се утврде трендови у даљем образовању социјалних радника и установе перспективе развоја струке социјалних радника и у неким другим областима, посебно у приватном сектору и у склопу деловања организација цивилног друштва.

 

 

 
4. јун 2014. Štampa

 

              ЗАКАЗАНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ ЗА 9. ЈУНИ 2014.

 

  ЗАКАЗАНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ ЗА 9.ЈУНИ

 

 

 

 
28. мај 2014. Štampa

 

СТРУЧНИ СКУП У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

 

 

У организацији Асоцијације центара за социјални рад и Удружења стручних радника социјалне заштите Србије у Врњачкој Бањи ће се  9. и 10. јуна 2014. године одржати саветовање које ће окупити релевантне представнике система социјалне заштите.

 

У склопу програма рада, одржаће се и СКУПШТИНА Удружења стручних радника и то 9. јуна 2014. са почетком у  16,00 часова, у сали хотела "Звезда" у Врњачкој Бањи.

 

pdf-321 Преузмите позив 

 

..

 
21. мај 2014 Štampa

 

У ПРИПРЕМИ ЧАСОПИСИ "СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА" И "АКТУЕЛНОСТИ"

 

Четврти број обновљеног часописа "Социјална политика" у издању нашег Удружења и Института за политичке студије налази се у припреми и ускоро ће се појавити пред читалачком публиком. Централна тема овог броја биће посвећена родној равноправности, а наћиће се ту и прилози који третирају појаве од значаја за савремене системе социјалне заштите.
 
Часопис "Актуелности" који је такође у припреми биће посвећен обележавању јубилеја-20 година рада Удружења стручних радника социјалне заштите Србије и присећању на  почетке рада и конституисања.У склопу овог броја "Актуелности" биће објављен и текст Конкурса за доделу Републичких награда за 2013. годину.

 

 

 
12. мај 2014. Štampa

 

САВЕТОВАЊЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ АСОЦИЈАЦИЈЕ ЦЕНТАРА И УДРУЖЕЊА

 

 

У Ваљеву је 9. маја 2014. одржана седница УО Асоцијације центара за социјални рад којој су присуствовали и представници Удружења стручних радника социјалне заштите.

 

Централна тема која је окупила представнике обе неведене организације је припрема и скоро организовање заједничког саветовања са посебним нагласком на тешкоће  развоја и одрживости локалних социјалних услуга, уз акцентирање бројних других тешкоћа ,са којима је суочен систем социјалне заштите.

 

Договорено је да делегација састављена од представника обе организације успостави контакт са ресорним министарством, представи могући  концепт саветовања и заједно са представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања операционализује тематски оквир, време и место одржавања  стручног скупа.

 

 

 
29. април 2014. Štampa

 

СТРУЧНИ СКУП У БАЧУ

 

 

У оквиру пројекта "Развој локалних услуга – пут ка побољшању положаја друштвено осетљивих група",  24.априла 2014. одржан је стручни скуп у згради општине Бач, трећи по реду. Скуп је имао за циљ да помогне локалним социјалним актерима да развију ефикасне локалне услуге у заједници. Општина Бач је, једна од општина у којој не постоје развијене услуге у заједници (изузев социјалног становања у заштићеним условима). Овом скупу присуствовали су представници релевантних социјалних субјеката: центра за социјални рад, цивилног и невладиног сектора, школства, пружаоца услуга, волонтера (изузев локалне самоуправе). Представници различитих актера (Центра за социјални рад и невладиних организација) имплементирали су до данас више пројеката (услуге помоћ у кући за стара лица, дневни боравак и друге услуге) у заједници. Међутим, учесници скупа виде велики проблем у вишегодишнјој немогућности обезбеђења наставка пружања услуга, након реализације пројеката (усвојене општинске одлуке практично се не спроводе због недостатка финансијских средстава у локалном буџету). Сви су се сложили да постоји проблем недостатка механизма праћења и евалуације спровођења услуга на локалном нивоу, како мера стимулације тако и санкција за непрограмско издвајање средстава за социјалну заштиту на локалном нивоу. То су најчешће разлози постојања озбиљних проблема да, до сада, неке општине немају ниједну одрживу услугу у заједници без озбира на изражене потребе угроженог становништва.

 

Скуп је обележио активан и конструктиван рад у групама, од мапирања вишеструко осетљивих група (приоритети:стара лица, особе са инвалидитетом, породице у ризику), идентификовања њихових потреба и проблема (SWOT анализa), до препознавања препрека и, након избора стратегија за акцију, предлога планова акција, могућих мера за развој одрживих локалних услуга. И на овом скупу, учесници су се сложили да је приоритетност обезбедити ефикасну услугу помоћи и неге у кући за старе у околним насељеним местима (6) и услуге Дневног боравка намењеног деци и младима са сметњама у развоју. Учесници су, такође, подвукли значај превентивног рада са породицама у ризику и потребу отварања саветовалишта за рад са породицом (услуге се већ обезбеђују у локалном центру за социјални рад). Учесницима су представљени примери добре праксе других локалних заједница и различите могућности коришћења локалних ресурса, значај јачања локалних партнерстава, потреба развоја социјалног менаџмента и заговарања идеје ради ширења видљивости потреба и значаја локаланог деловања за добробит угроженог становништва у заједници. У општини је у току припрема израде нове Стратегије друштвено економског развоја 2014-2020. и стиче се утисак да је овај сусрет  дошао у прави час како би се обезбедиле дугорочне и ефикасне услуге социјалне заштите у заједници.

 

 

 
10. април 2014. Štampa

 

АКТИВНОСТИ ТЕМПУС ПРОЈЕКТА

 

 

Ових дана Удружење је ангажовано на подршци реализацији истраживања коју у систему социјалне заштите, али и у делу других система где има потреба за ангажовањем стручњака из области социјалне политике, спроводе тимови Факултета политичких наука (Проф. др Жегарац Невенка) у Београду и Универзитета у Нишу (Проф. др Тодоровић Јелисавета). Циљ је утврђивање актуелне квалификационе структуре стручних радника и потреба за новим радним местима у области социјалне политике и социјалне инклузије.
 

Упитници ова два истраживачка тима достављена су установама за смештај и другим организацијама социјалне заштите у електронској верзији и верује се да ће ниво ажурирања,односно достављања попуњених упитника бити у складу са значајем укупног пројекта.

 

 

 
7. април 2014. Štampa

 

РАДИОНИЦА У ЉИГУ

 

 

Радионица у ЉигуРеализујући пројекат "Развој социјалних услуга-пут ка побољшању положаја друштвено осетљивих група" у Љигу је 4. априла 2014. године одржан стручни скуп у организацији Удружења стручних радника социјалне заштите.

Скуп је окупио представнике три општине, Љиг, Мионица и Лајковац и учеснике из локалних система социјалне заштите, образовања, здравства, локалне самоуправе и појединих удружења са подручја наведених општина. Чули су се разлози који су узроковали да ове три општине до сада немају развијену ниједну социјалну локалну услугу, али и ставови који су указивали на израженост потреба локалног становништва за овим специфичним видовима заштите.

Овај стручни скуп је на крају исходовао јасним промишљањем учесника да је локалном становништву ових општина  неопходна услуга помоћи у кући намењена старијим суграђанима (најпре старима  из околних села), затим дневни боравак за децу и  младе и одрасле ометене у развоју  и као међуопштинска услуга  учесници су "видели" сигурну кућу.

Међуопштински Центар за социјални рад "Солидарност" је био добар партнер Удружењу у припреми и реализацији овог скупа, а свим учесницима из система социјалне заштите овај скуп ће донети одговарајући број бодова у процесу релиценцирања.

 

 

 
1. април 2014. Štampa

 

ДОМЕТИ НОВЧАНЕ СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ

 

 

У организацији "Amity" као чланице Мреже против сиромаштва Србија у Београду је одржана расправа са стручњацима из области социјалне заштите.

Тема састанка је била усмерена на осветљивање покривености и довољног обухвата становништва НСП (новчана социјална помоћ), њеном адекватношћу, ефективношћу и споном са тржиштем рада.

Запажену улогу имали су, поред осталих, и представници Удружења стручних радника социјалне заштите Србије представљени кроз учешће сарадника из Актива социолога и секретара организације.

 

 

 
31. март 2014. Štampa

 

ЗАСЕДАЛИ УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

 

На управо завршеном заједничком састанку Управног и Надзорног Одбора одржаном иначе у Београду, 28. марта 2014.године разматрана су питања од значаја за функционисање саме организације, али и система социјалне заштите у целини.

Том приликом усвојени су предлози Извештаја о раду за 2013. годину, Извештај о финансијском пословању за 2013. годину, као и Програма рада за 2014. Наравно, остаје да Скупштина Удружења усвоји и верификује наведена документа на скорој, редовној седници која се планира за мај месец.

 

ЗАСЕДАЛИ УПРАВНИ И НАДЗОРНИ ОДБОР

 

Током дискусије о ефектима пословања током прошле године и о програмским циљевима у 2014. Години исказано је чврсто опредељење да се Удружење више ангажује на "заштити струке" која је изложена различитим  врстама изазова, од односа медија до некомпетентности и недостатка људских и других ресурса неопходних у реализацији делатности која се перманентно увећава и усложњава.

 

 

 
5. март 2014. Štampa
 
 УСКОРО СЕДНИЦА УПРАВНОГ И НАДЗОРНОГ ОДБОРА
 
 

У току су интензивне припреме за заказивање седнице Управног и Надзорног одбора који ће, као што је то уобичајено разматрати резултате прошлогодишњег рада и донети јасне смернице за овогодишњи програм рада.

Подсећања ради у фокусу ће се свакако наћи и активности усмерене на обележавање јубилеја, 20 година од настанка нашег Удружења.

 

 

 
28. фебруар 2014. Štampa
 
 САСТАНАК У НИШУ
 
 

У оквиру реализације ТЕМПУС пројекта „Јачање високог образовања у области социјалне политике и социјалне заштите“ у Нишу је 20. и 21. фебруара одржан почетни састанак партиципаната овог пројекта.

Домаћин састанка је био Универзитет у Нишу (Филозофски факултет), а учествовали су представници: Универзитета у Београду, Универзитета у Новом саду, Универзитета College Zealand из Данске, Универзитета Катаније из Италије, Института за образовање Универзитета у Лондону, Велика Британија, као и представници Републичког завода за социјалну заштиту РС, Асоцијације центара за социјални рад РС, Удружења стручних радника социјалне заштите РС, Јединице за социјалну инклузију и смањење сиромаштва и Центра за независно живљење ОСИ.Нашу организацију је представљао колега Живко Петровић из Центра за породични смештај и усвојење Ниш.

Након дводневног рада у пленуму и по радним групама, сачињени су динамички планови рада за три радна пакета пројекта. У оквиру првог радног пакета, где је предвиђено учешће представника овог Удружења, назначени су извршиоци и њихова задужења на спровођењу теренских истраживања у циљу утврђивања потреба на тржишту рада и мапирања социјалних потреба становништва. На основу резултата ових истраживања, биће предложени будући стандарди праксе.
Посебна сесија била је посвећена дистрибуцији и прерасподели буџета пројекта, с обзиром да су одобрена средства нешто нижа од првобитно предвиђених.

Коначно, прелиминарно су договорени термини првих студијских путовања са циљем упознавања рада релевантних институција у оквиру ЕУ и њихове позитивне праксе.

 

 

 
24. фебруар 2014. Štampa
 
 О ЛОКАЛНИМ СОЦИЈАЛНИМ УСЛУГАМА У БОГАТИЋУ
 
 

У склопу реализације пројекта "Развој социјалних услуга-пут ка побољшању положаја друштвено осетљивих група" у Богатићу је 21. фебруара одржан стручни скуп који је окупио значајне актере из општине.

Скупу који је организовало Удружење су присуствовали представници локалне самоуправе, центра за социјални рад, Црвеног крста, средњошколског центра и представници НВО која заступа интересе Рома.

Скупу је присуствовало укупно 15 сарадника из различитих система укључујући и део пројектног тима нашег Удружења. Била је ово прилика да релевантни актери из локалне заједнице анализирају потребе у општини за конкретним локалним социјалним услугама и да перспективно предузму одговарајуће кораке у том правцу.

Резултати рада са овог стручног скупа указују да и у општини Богатић постоје индикатори који говоре у прилог потреби успостављања социјалних услуга из надлежности општине, пре свих помоћи у кући намењене старима и особама са инвалидитетом, неких превентивних програма усмерених ка младима.

Скуп је категорисан од стране Коморе социјалне заштите и учесницима из система социјалне заштите и образовања биће издата потврда која ће им донети одговарајући број бодова у процесу релиценцирања.

 

 

 
27. јануар 2014. Štampa
 
 ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА
 
 

У Темерину је 24. јануара 2014. одржана седница УО којој су присуствовали и Председник Скупштине, колега Борић М. и Председник Надзорног одбора, колега Надашкић М. У веома пријатној атмосфери и још пријатнијем амбијенту Центра за децу и  младе расправљало се о бројним текућим питањима. Донете су следеће одлуке и ставови:
 

  • Усвојен је Финансијски план Удружења за текућу годину и усвојен је концепт обележавања значајног јубилеја - 20 година постојања Удружења стручних радника.

 

  • Радослав Рачић, ВД Директор ЦСР Деспотовац је изабран за члана Комисије за доделу Републичких награда.  

 

  • Разматрана је и усвојена скица програмских активности за наредни двогодишњи период, а најзначајнија новина се огледа у чињеници скорог успостављања Програма за развој и иницијативу. Наведени механизам (Програм за развој и иницијативу) омогућиће највећем броју професионалаца да концептуализује конкретне пројектне идеје и да их посредством Удружења пласира ка потенцијалним финансијским изворима. На тај начин Удружење ће јачати сопствене организацијске капацитете и поспешивати проактивност и креативност стручњака, чланова и чланица наше организације. Овај механизам ће се у најскоријем времену операционализовати и учинити доступним свима који искажу заинтересованост (у складу са процедурама које ће се дефинисати).  

 

  • Донете су и одлуке о висини чланског годишњег улога, висини износа Републичких награда за 2013. и висини накнаде за ангажоване у канцеларији Удружења. Сви износи су остали непромењени у односу на претходне године.

 

  • Донета је и Одлука да се Удружење директно обрати Путевима Србије са молбом за омогућавање бенефицираног коришћења ауто пута за све представнике установа и центара из система социјалне заштите, односно за њихова службена возила.

 

  • Донет је и закључак да се организује Актив правника и да се заједно са Асоцијацијом Центара за социјални рад размотре питања везана за принципе Закона о бесплатној правној помоћи као и о неким процесним питањима - положају органа старатељства у поступцима реаговања на насиље у породици.

 

 

 
20. јануар 2014. Štampa
 
 СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА, бр. 3/2013.
 
 

У склопу управо окончаног пројекта који је реализовало Удружење стручних радника социјалне заштите, а финансијски подржало ресорно министарство из штампе је управо изашао стручни часопис "Социјална политика" бр. 3/2013.

 

Подсећамо ради се о заједничком издавачком подухвату нашег Удружења и  Института за политичке студије из Београда, а овај часопис је већ након првог броја обезбедио статус-научни, ознака М 53.
 

У броју који је управо објављен основна тема је усмерена на приказ програма и услуга подршке деци у системима социјалне заштите. Међу ауторима издвајамо Милана Петричковића, Паскал Рудина, Ану Гавриловић и Суаду Селимовић.
 

Овај број "Социјалне политике" се бави и анализом програма дечијих додатака у Србији (аутор, Ђуро Клипа) и темама у склопу инклузије Рома у нашој Републици.

 

 

 
13. јануар 2014. Štampa
 
СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА - 20 ГОДИНА РАДА УДРУЖЕЊА
 
 

У току су припреме за скоро одржавање седнице Управног Одбора Удружења која би, према прелиминарним договорима, требала да се одржи у Темерину.


Биће то састанак на којој ће се наставити рад са прекинуте 6. седнице и одржати потпуно нова, 8. седница, а  дискутоваће се о концепту обележавања 20 година од оснивања овог Удружења!
 
Поред договора око обележавања јубилеја, две деценије рада Удружења стручних радника социјалне заштите биће говора о програмској оријентацији у годинама испред нас,о издавачкој политици и о неким процесним питањима: усвајање Финансијског плана за 2014. и сл.