gototopgototop
Почетна страна Вести Архива вести из 2015. године
30. децембар 2015. Štampa

 

  "СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА" БРОЈ 2/2015

 

 

Из штампе је управо изашао други овогодишњи број часописа "Социјална политика" чија је тема положај особа са инвалидитетом у Србији.

Садржај овог броја часописа је фокусиран на примену еко системске теорије у пракси социјалног рада из угла односа породице детета са сметњама у развоју и интерресорне комисије као и на могућности запошљавања особа са инвалидитетом.

Овај број "Социјалне политике" доноси и текст о значају развоја услуге персонална асистенција и извештај о примени Конвенције о правима ОСИ у Србији.

На сајту Удружења и Института за политичке студије биће омогућен увид у текстове и садржај наведеног броја часописа, а један број примерака биће ускоро упућен представницима система социјалне заштите - чланицама Удружења. 

 
28. децембар 2015. Štampa

 

 ДОНЕТА ОДЛУКА О РЕПУБЛИЧКИМ НАГРАДАМА ЗА 2014.

 

 

У Београду је 25. децембра одржан састанак Комисије за доделу Републичке награде којим је председавао др Миленко Чуровић. Комисија је радила у пуном сазиву уз присуство свих 5 чланова. Том приликом су донете следеће одлуке:

У категорији установа и организација "Повељу" за ванредне доприносе у развоју социјалне заштите  у 2014. години су добили:

Центар за породични смештај и усвојење Ниш  и Центар за развој услуга социјалне заштите "Кнегиња Љубица" Крагујевац.

А у категорији појединаца награде за ванредни допринос развоју социјалне заштите за 2014. г. су добили:

1. Станковић Љиљана, социолог Центра за развој услуга социјалне заштите "Кнегиња Љубица" - прва награда

2. Стаменковић Даница, социјални радник ЦПСУ Ћуприја и Ранђеловић Владимир, специјални педагог, ЦСР Параћин - друга награда

3. Шулеић Стевановић Радмила, социјални радник, ЦСР Кучево - трећа награда

 

 

 
24. децембар 2015. Štampa

 

 УРУЧЕНО ПРИЗНАЊЕ

 

 

Додела признањаКолегиница Мирјана Соколовић, социјална радница Центра за социјални рад у Старој Пазови је  10.12.2015. у хотелу Crowne Plaza у Београду добила признање Hello  Awards 2015. за друштвено користан и хуманитарни рад.

Статуету је дизајнирао славни светски дизајнер Карим Рашид, а ово престижно признање се додељује од 2011.

У свом обраћању присутнима, Мирјана Соколовић је између осталог рекла ’’...можда је мало необично, можда чак и први пут да један социјални рандик добије ово признање.

 

Додела признањаУтолико је мени заиста велика част и ја ћу га посветити свим социјалним радницима и целом систему социјалне заштите.

Али не само њима него и свим оним људима којима ми на овај или онај начин помажемо и настојимо да помогнемо управо радећи то када је потребно и 24 часа... хвала вам и честитам што сте и у једној оваквој професији препознали да постоји нешто што је вредно у овом друштву и што може бити узор другима.’’

На свечаности су додељена 25 признања а осим колегинице Соколовић признање су добиле две установе социјалне заштите – Дечје село Сремска Каменица и Дом за децу Ветерник.

 

 

 
14. децембар 2015. Štampa

 

ОДРЖАН АКТИВ СОЦИОЛОГА

 

 

У Београду је у просторијама Републичког завода за социјалну заштиту одржан Актив социолога који окупља наведене стручњаке из центара за социјални рад и установа за смештај социјалне заштите.

У присуству 33 колега и колегиница расправљало се о пословима праћења и извештавања, позицији социолога у области социјалне заштите и утврђивале су се програмске оријентације деловања Актива у наредној години.

Састанак је водио Председник Актива социолога, Јаворац Горан из ЦСР Чачак.

 

 

 
7. децембар 2015. Štampa

 

ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

 

У Београду је, 4. децембра одржан први састанак новоизабраног УО Удружења. Том приликом је усвојен предлог Финансијског плана за 2016. годину, а донете су и још неке одлуке.

Изабрана је Комисија за доделу Републичких награда а за Председника Комисије изабран је Чуровић Миленко, председник Синдиката запослених у социјалној заштити.

Изабран је и нови састав Уређивачког одбора часописа "Актуелности" а за Председницу је изабрана Соколовић Мирјана, ЦСР Стара Пазова. 
2. децембар 2015. Štampa

 

 

    ИСТИЧЕ РОК ЗА ПРЕДЛОГЕ ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2014.

 

 

Сутра истиче рок за пријаву предлога - кандидата за доделу Републичких награда за 2014. годину у конкуренцији установа и организација и појединаца у социјалној заштити.

Текст објављеног Конкурса можете преузети из часописа "Актуелности" бр.1/2 -2015 који је дистрибуиран свим чланицама Удружења.

Текст можете преузети и са сајта Удружења, у рубрици Издаваштво.

До сада су пристигла три предлога у категорији појединаца.

 

 

 
24. новембар 2015. Štampa

 

 

    ПРОЦЕС ПЛАНИРАЊА РАЗВОЈА УДРУЖЕЊА

 

 

Као што знате Удружење се управо налази у процесу стратешког планирања .Изузетно нам је важно мишљење Вас-наших сарадника из установа и других организација  о томе како нас видите,по чему препознајете  и која су Вам очекивања од нашег Удружења,како бисмо могли реалније планирати стратешке приоритете у наредном периоду(2016-2020) и тиме унапређивати нашу сарадњу.

Позивамо Вас да попуните Упитник (потребно је само пар минута) који се налази на линку : 

 

pdf-321 Упитник

 

 

 
23. новембар 2015. Štampa

 

 

    КОНКУРСИ ЗА ДОДЕЛУ НАГРАДА У ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

 

 

Подсећамо да су у току два јавна конкурса за доделу престижних награда у области социјалне заштите и социјалног рада.

Отворен је традиционални КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2014. годину у организацији Удружења стручних радника социјалне заштите. Текст Конкурса можете преузети из часописа "Актуелности"бр. 1/2 2015. који је дистрибуиран свим чланицама Удружења, као и на сајту Удружења у рубрици "Вести" од 3.11.2015. Конкурс за доделу Републичких награда траје до 3. децембра 2015.

Отворен је и КОНКУРС "ЧОВЕК ГОДИНЕ" у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Текст Конкурса можете преузети са сајта Удружења у рубрици "Вести" од 13.11.2015. као и са сајта ресорног министарства. Овај Конкурс је отворен до 30. новембра 2015.

 

 

 
19. новембар 2015. Štampa

  

 ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СА 6. САБОРА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321 Презентације...

 

 

 

 
13. новембар 2015. Štampa

  

 КОНКУРС "ЧОВЕК ГОДИНЕ"

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321 Конкурс

 

 

 
13. новембар 2015. Štampa

 

 

   ПОВОДОМ САБОРА

 

 

Поштовани учесници шестог Сабора Удружења стручних радника социјалне заштите, драге колегинице и колеге,


Хвала Вам што сте у великом броју били учесници шестог Сабора Удружења стручних радника социјалне заштите Републике Србије, који је организован у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и UNICEF-ом, а одржан од 05. до 07. новембра 2015. године на Дивчибарама.
 

Хвала Вам што сте пажљиво и у великом броју (преко 200 слушаоца у оба дана) пратили саопштења наших колега и што сте у великом броју присуствовали додели Републичких награда, нашим колегама.
 

Такође, изражавамо задовољство и захвалност што су чланови Изборне Скупштине Удружења стручних радника социјалне заштите били присутни у двотрећинском броју на Конститутивној седници Скупштине и при избору органа Удружења.
 

И на крају, молимо да будете активни учесници у органима Удружења и  Активима стручних радника Удружења, као и појединачно у реализацији свих наших планова, који су од користи за све нас у систему социјалне заштите.
 

Користите мејл ( Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ) и сајт Удружења (www.udruzenjesz.rs) и достављајте Ваше примедбе, предлоге и мишљења, који би свима били од користи, а предлоге ће Удружење достављати на даљу надлежност (ресорно Министарство, Републички завод и др.).

 

С поштовањем,                                                               Председник Скупштине Удружења  
                                                                                           стручних радника социјалне заштите
10.11.2015. год.                            
                                                                                               Драгојло Минић. дипл. правник

 

 

 
9. новембар 2015. Štampa

 

 

    ОДРЖАН 6. САБОР СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

 

 

У присуству око 250 учесника, на Дивчибарама је одржан 6. САБОР социјалне заштите. Поред програмског садржаја који је био посвећен препознавању значаја развоја услуга намењених подршци природној породици, са циљем спречавања издвајања деце, САБОР је био и изборног карактера. Бирани су нови сазив Скупштине, Председник и заменик Председника Скупштине, Управни одбор, Надзорни одбор и Секретар Удружења за мандатни период 2015-2019.

6 Сабор Удружења

Изабрана је Скупштина у саставу од 100 чланова, а за Председника Скупштине изабран је Минић Драгојло, ЦСР Трстеник, док је Заменица Председника Скупштине Чабрић Слађана, ЦСР Крушевац.

Изабран је и Управни одбор од 15 чланова, а на конститутивној седници изабрана је Председница УО, Маричић Биљана, ЦСР Темерин, док је Заменик Председника УО Радуловић Видоје, НВО "Путоказ".

Изабрано је и 5 чланова Надзорног одбора, а на конститутивној седници за Председника Надзорног одбора је изабран Веселиновић Драган ,ГЦ Алексинац.

За Секретара Удружења у наредном мандатном периоду изабран  је Гајић Живорад.

У склопу САБОРА организовано је и свечано уручење Републичких награда за 2013. годину, добитницима Милојевић Драгани, Маричић Биљани и Гајић Живораду.

 

Фото...   Фотографије...

 

 

 
3. новембар 2015. Štampa

  

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2014.

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321 Конкурс

 

 

 
2. новембар 2015. Štampa

 

 

   СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

 

 

Претходног викенда, тачније 30. и 31. октобра 2015. у хотелу "Президент" одржана је дводневна радионица посвећена планирању стратешког развоја Удружења за период 2016-2020. Дводневну радионицу су подржали TACSO и Грађанске иницијативе као део пројекта којим је Удружење аплицирало на јавни конкурс за подршку развоју организација цивилног друштва и удружења.

Скуп је окупио 15 стручњака из области социјалне заштите, од којих је четворо представљало приватне пружаоце услуга-домове за старе, уз фацилитацију колегинице Дубравке Велат и асистенцију Петра Жмака из Грађанских иницијатива.

Рад је протекао у веома доброј атмосфери, а међу продуктима су најважнија опредељања-циљеви и задаци које организација жели да постигне у наредном периоду на пољу оснаживања и пружања подршке стручним радницима (размена знања и искуства, повећање компетенција и вештина...)  ангажованим у свим секторима социјалне заштите, и јавном и приватном.

О досадашњим исходима процеса стратешког планирања развоја Удружења биће говора и на предстојећем 6. Сабору на Дивчибарама, од 5. до 7. новембра 2015.

 

 

 
23. октобар 2015. Štampa

  

ПРОГРАМ РАДА 6. САБОРА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ-ДИВЧИБАРЕ

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321 Програм

 

 

 
14. октобар 2015. Štampa

 

 

  САСТАНАК У БЕОГРАДУ

 

 

Дана 12.10.2015.год. у Београду у Геронтолошком центру на Бежанијској коси у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (МРЗБСП) и Министарства државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) одржан је састанак у вези Каталога радних места у социјалној заштити.

На састанку су присуствовали, осим представника МРЗБСП и МДУЛС и представник Удружења стручних радника социјалне заштите Републике Србије, представници  Асоцијације центара за социјални рад, председник Републичког синдиката социјалне заштите, директор Коморе социјалне заштите, председник Удружења послодаваца и представници појединих установа социјалне заштите.
    
Након садржајних дискусија, остављен је рок до 15.10.2015.год. (четвртак) до када се на ову радну верзију Каталога могу достављати предлози и коментари, а након тога, када радна верзија Каталога добије форму нацрта, Каталог ће бити истакнут на сајту Министартва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Позивам Вас да и даље будете активни учесници у доношењу тако важног документа за социјалну заштиту.

 

 

 
5. октобар 2015. Štampa

 

 КАТАЛОГ РАДНИХ МЕСТА

 

 

Поштоване колеге/инице,

као и што сте, претпостављамо, обавештени, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је мејлом доставило радну верзију Каталога радних места у социјалној заштити, а који је Министарство државне управе и локалне самоуправе објавило на свом сајту.

Позивамо Вас да проучите предметни Каталог и предлоге и сугестије за измене и допуне - коментаре Каталога доставите на мејл Удружења стручних радниика у социјалној заштити ( Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli ) како би ваше предлоге и сугестије Удружење (Актив правника) објединило и проследило на даљи поступак Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

 

Рок за доставу предлога и сугестија је 07.10.2015. године до 14.00 часова.


Канцеларија Удружења

 

 

 
29. септембар 2015. Štampa

 

 САБОР НА ДИВЧИБАРАМА

 

 

Управни одбор Удружења је на својој 16. седници одржаној у Београду 25.9.2015. донео одлуку да се 6. САБОР социјалне заштите одржи у хотелу "Дивчибаре" у периоду од 5. до 7. новембра 2015.

Сабор је и изборног карактера и ових дана креће поступак кандидовања за будући састав Скупштине, за период 2015-2019.

У програмском делу Сабор ће  бити посвећен активностима и програмима  подршке породици и превенцији издвајања деце из породица и развоју услуга у функцији спречавања институционализације.

 

 

 

 
25. септембар 2015. Štampa

 

  TACSO ПОДРЖАО СТРАТЕШКО ПЛАНИРАЊЕ УДРУЖЕЊА

 

 

TACSO - Техничка подршка организацијама цивилног друштва је донела одлуку да у наредних 6 месеци подржи процес стратешког планирања Удружења. Током лета тим Удружења је аплицирао пројекат који је у конкуренцији  других мрежа, невладиних организација оцењен као релевантан и биће подржана његова реализација.

На првом састанку са представницима TACSO организације постигнут је начелни договор да се организују две дводневне радионице састављене од релевантних представника Удружења (групе по 20 учесника) а средства за ту намену ће обезбедити именовани донатор. Поред наведеног TACSO обезбеђује стручњака - фацилитатора који ће водити процес израде документа стратешког развоја Удружења за период 2016-2020.

У наредном периоду додатно ће се испитати и друге могућности подршке нашој организацији у дефинисању  будућих стратешких праваца и циљева Удружења.

 

 

 
18. септембар 2015. Štampa

 

 НАСТАВАК РАДА РАДНЕ ГРУПЕ ЗА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

 

 

У организацији Удружења у Каштелу Ечка одржаће се састанак Радне групе за измене и допуне актуелног Закона о социјалној заштити. Састанак се одржава 23. и 24. септембра 2015. и очекује се интензиван рад којим ће руководити Помоћница министра, Бранка Гајић.

 

 

 
17. септембар 2015. Štampa

 

  СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

 

На 16. седници Управног одбора која ће се ускоро одржати у Београду, 25.9.2015. разговараће се о организацији  предстојећег 6. Сабора  социјалне заштите који је планиран за прву половину новембра текуће године.
 

Сабор је узборног карактера и бираће се нови сазив Скупштине и других органа и тела Удружења.

УО ће разматрати и друге битне теме од значаја за укупну делатност Удружења, попут реализације Програма рада и процеса стратешког планирања отпочетог у Ечкој пре неколико месеци.

У фокусу ће бити и наставак реализације актуелних пројеката Удружења, издавачка делатност као и неке друге теме.

 

 

 
2. септембар 2015. Štampa

 

 УСКОРО КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА ЗА 2014.

 

 

У припреми је штампање часописа "Актуелности" први овогодишњи број који ће поред различитих прилога (приказ резултата истраживања које је спровело удружење о обележјима реаговања система социјалне заштите у спречавању уздвајања деце из породица у ризику, Упутства којима се регулишу процедуре стручног рада а продукти су ресорног министарства, завода за социјалну заштиту...) садржати и текст КОНКУРСА за доделу Републичких награда за 2014, како за појединце тако и за устаниове и организације из система социјалне заштите.
 

Текст конкурса ће бити објављен и на сајт Удружења, а у складу са важећим Правилником о додели Републичких награда.
 

Часопис "Актуелности" се очекује крајем септембра месеца и биће бесплатно дистрибуиран ка свим чланицама Удружења, како из јавног тако и делу из цивилног и приватног сектора.

 

 

 
1. септембар 2015. Štampa

 

 ПРОГРАМ ЗА ИНИЦИЈАТИВЕ И РАЗВОЈ

 

 

Током августа Удружење је концептуализовало још два пројекта, од којих је један поднет Канадском Фонду за евентуалну финансијску подршку и имплементацију. Овај пројекат третира синдром сагоревања и има за циљ јачање вештина стручњака у области социјалне заштите да одговоре изазовима у свакодневном раду. Пројекат предвиђа и евентуални откуп ауторских права једне публикације Америчке асоцијације социјалних радника која разматра проблем сагоревања у социјалном раду.

Други пројекат изашао из активности успостављеног, посебног Програма за иницијативе и развој при нашем Удружењу третира проблем насиља у породици и развој супервизијских вештина. Ауторски тим ових дана "трага" за потенцијалним донаторима који би подржали овај значајан пројекат.

Подсећамо да се сви запослени, иначе чланови овог Удружења могу придружити активностима Програма за иницијативе и развој. Потребно је да самостално (или уз логистичку подршку канцеларије Удружења) формирају ауторски тим и да дефинишу пројектну идеју која је у складу са вредностима и принципима Удружења (УО заузима становиште о испуњености ових услова) и да аплицирају преко Удружења, користећи постигнуте референце у досадашњем деловању.

 

 

 
14. август 2015. Štampa

 

ПЛАНИРАЊЕ РАЗВОЈА ОРГАНИЗАЦИЈЕ

 

 

Удружење је током лета, тачније крајем јула месеца аплицирало за средства која би обезбедила убрзање процеса стратешког планирања. Пројектна апликација је упућена на адресу  TACSO организације, а на основу јавног позива. Подсећамо да је Удружење отпочело процес стратешког планирања за период 2015-2020. одржавањем једне радионице одржане у Ечки, а уз присуство чланова УО и других представника тела и органа организације.

Значај дефинисања стратешких праваца развоја у неведеном периоду добија на значају ако се узме у обзир чињеница скорог одржавања САБОРА као изборног механизма Удружења стручних радника социјалне заштите Србије.

 

 
30. јул 2015. Štampa

 

    ЈАЧАЊЕ СИСТЕМА  СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ - ПРЕВЕНЦИЈА ИЗДВАЈАЊА ДЕЦЕ ИЗ ПОРОДИЦА

 

 

Удружење у сарадњи са УНИЦЕФ-ом, и Министартсвом за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставља пружање подршке породицама у ризику од издвајања деце (пре свих, са сметњама у развоју).

Подршка ће у наредном периоду бити усмерена, превасходно на јачање компетенција запослених у центрима за социјални рад,али и у другим деловима система социјалне заштитеи локалне заједнице.

Кроз пројекат који је управо отпочео са спровођењем (део укупног пројекта ИПА 2013) јачаће се  вештине сарадника у областима-примене Листе индикатора за процену ризика од издвајања деце из породица, израде Плана сталности за дете као дела интегралног Плана мера и услуга за попродицу и правовременог обезбеђења интензивне подршке породицама у периоду кризе од могућег измештања детета.

  

 

 
22. јун 2015. Štampa

 

   ОДРЖАН СТРУЧНИ СКУП И СКУПШТИНА НА ДИВЧИБАРАМА

 

 

У сарадњи са Асоцијацијом центара за социјални рад и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  на Дивчибарама је у присуству око 270 учесника одржан веома садржајан стручни скуп. У оквиру дводневног рада разматрана су питања везана за будуће измене и допуне Закона о социјалној заштити, анализирани су процеси лиценцирања установа и пружалаца ускуга, као и активности на плану деинституционализације корисника са интелектуалним и менталним тешкоћама.

Скупу се обратио и ресорни Министар, Г/дин Александар Вулин, а своје запажено учешће имала је и помоћница министра, Г/ђа Бранка Гајић, као и други сарадници из ресорног министарства и представници установа из система социјалне заштите.

Удружење стручних радника социјалне заштите је одржало своју редовну, годишњу Скупштину. Том приликом Скупштина је донела следеће одлуке:
 

  • усвојени су Извештај о раду за 2014 .г. и Извештај о финансијском пословању Удружења за 2014.г.
  • усвојени су Програм рада за 2015.г. и Финансијски план за 2015.г.
  • усвојен је и Правилник о материјално финансијском пословању Удружења.

 

 

 
10. јун 2015. Štampa

  

ЗАКАЗАНА СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА НА ДИВЧИБАРАМА, 18. ЈУН 2015.

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321 Позив

 

 

 
10. јун 2015. Štampa

 

   ИНФО СЕСИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУ И СРЕМСКОЈ КАМЕНИЦИ

 

 

У организацији Удружења крајем прошле седмице(Крагујевац,у Центру за пружање услуга социјалне заштитре"Кнегиња Љубица") и почетком ове (Сремска Каменица,СОС "Дечије село") одржани су састанци представника центара за социјални рад и партнерских организација окупљених на реализацији пројекта, ИПА 2013 "Јачање система правосуђа и социјалне заштите у циљу унапређења дечије заштите у Србији".


Оба скупа су била веома посећена и укупно су окупила око 50 учесника којима су представници Удружења, РЗСЗ,ПЗСЗ и Центра за пружање услуга социјалне заштите "Кнегиња Љубица" и СОС "Дечије село" С.Каменица, као и представник ресорног министарства говорили о развоју услуге породични сарадника и о развоју повременог породичног смештаја.

 

Упућене су јасне поруке о неопходности превенирања сваког издвајања детета из породице, а посебно деце са сметњама у развоју и о нужности обезбеђења интензивне подршке породици у ризику  од издвајања.

 

 

 
8. јун 2015. Štampa

 

   ДОПУНА ПРОГРАМА РАДА НА ДИВЧИБАРАМА

 

 

Током стручног скупа заказаног за 18. и 19 .јун 2015. на Дивчибарама ,у сарадњи и на иницијативу ресорног министарства,говориће се и о токовима деинституционализације корисника са интелектуалним и менталним тешкоћама.Овај сегмент стручног рада биће укомпонован на самом завршетку другог дана рада,а своја саопштења ће имати представници Установа у Чуругу и Великом Поповцу(пројекат"Отворени загрљај").

Због значаја ове теме препоручује се представницима установа за смештај особа са интелектуалним и менталним потешкоћама и центара за социјални рад  да узму учешћа у раду наведеног стручног скупа.

 

 

 
2. јун 2015. Štampa

  

СТРУЧНИ СКУП НА ДИВЧИБАРАМА

 

 ........................... . .       ............................... . ....................... . ............ . . . ................ . . .....................

pdf-321 Позив

 

 

 
2. јун 2015. Štampa

 

  СМЕРНИЦЕ ЗА ПОВРЕМЕНО ХРАНИТЕЉСТВО

 

 

Марија Васић, директорка ЦСР Пирот је представник Удружења у радној групи формираној за израду смерница у вези развоја повременог породичног смештаја. Покрајински завод за социјалну заштиту у оквиру ИПА пројекта "Јачање система правосуђа и социјалне заштите у циљу унапређења заштите деце у Србији" пилотираће услугу у четири града: Ниш, Крагујевац, Београд и Нови Сад, а услуга ће бити усмерена на породице са децом са сметњама у развоју.

 

У пилотирање су укључени Центри за социјални рад и Центри за породични смештај и усвојење из наведених градова. До сада су одржана три састанка радне групе, а очекује се да на наредном састанки у Новом Саду буду потпуно дефинисане смернице како би се убрзо отпочело са пилотирањем услуге.

 

 

 
29. мај 2015. Štampa

 

 ИНФО СЕСИЈА У БЕОГРАДУ

 

 

У просторијама Градског центра за социјални рад Београд одржан је састанак са представницима свих оделења београдског центра у организацији Удружења. Тема састанка је била усмерена на превенцију и спречавање измештања деце са сметњама у развоју из породице. Том приликом су сарадници Уницефа представили актуелни пројекат ИПА 2013  који је усмерен на јачање система правосуђа и социјалне заштите, а о значајним сегментима тог пројекта-породичном сараднику и повременом хранитељству говорили су представник Центра за одојчад, децу и омладину, РЗСЗ  и Покрајинског Завода за социјалну заштиту .
 

Представљено је и  Упутство о поступању ЦСР у ситуацијама постојања ризика од измештања детета из породице и о томе је говорио Вулевић Драган, из ресорног министарства. Предлог Упутства је настао као продукт реализације пројекта Удружења стручних радника социјалне заштите.
 

Састанку је присуствовало око 40 учесника.

 

 

 
27. мај 2015. Štampa

 

 У ПРИПРЕМИ СТРУЧНИ СКУП И СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

 

 

У сарадњи са Асоцијацијом центара за социјални рад и ресорним министарством, у припреми је одржавање стручног скупа који је предвиђен за 18. и 19. јун 2015. на Дивчибарама.

 

У склопу тог стручног скупа одржаће се и редовна, годишња Скупштина Удружења стручних радника социјалне заштите Србије (и Асоцијација ће одржати своју Скупштину).

 
Биће то прилика да се представе даљи правци у реформи система социјалне заштите, измене и допуне Закона о социјалној заштити и неке актуелне тешкоће и изазови у процесу лиценцирања, пре свих установа за смештај.

 

 

 
26. мај 2015. Štampa

 

 ПРВИ ОВОГОДИШЊИ БРОЈ "СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ"

 

 

Часопис Удружења стручних радника социјалне заштите и Института за политичке студије, 1/2015 изашао је из штампе и ускоро ће се дистрибуирати једном броју чланица Удружења.

 

Тема овог броја су изазови реформе социјалне политике и социјалне заштите,а међу ауторима објављених чланака су: Проф .др Петричковић Милан, затим Ива Бранковић из Републичког завода за социјалну заштиту, Мирјана Максимовић и други аутори.

 

Подсећамо стручну јавност да на сајту Удружења и Института за политичке студије  у електронској верзији имате доступне исчитавању све претходне бројеве "Социјалне политике", осим последњег броја.

 

 

 
25. мај 2015. Štampa

 

САСТАНАК СА ЦЕНТРИМА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД У НИШУ

 

 

У петак, 22. маја 2015.г. у просторијама Центра за социјални рад у Нишу одржан је састанак на тему "Превенција издвајања деце из породица". Ова информативна сесија окупила је представнике највећег броја центара за социјални рад из Нишког округа, као и центре за социјални рад из Алексинца, Лесковца и Пирота.

 

Била је то прилика да се представи пројекат ИПА 2013 "Јачање система правосуђа и социјалне заштите у циљу боље заштите деце са сметњама у развоју" и новопокренуте услуге и мере, попут породичног сарадника и повременог хранитељства и предлога  Упутства о поступању цср у ситуацијама када је присутан ризик од издвајања детета из породице.

 

Говорили су представници Удружења,Уницефа,Дома "Душко Радовић",Покрајинског и Републичког  завода за социјалну заштиту и ресорног министарства.

 

 

 
19. мај 2015. Štampa

 

 РАДНА ГРУПА ЗА ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

 

 

У организацији Удружења стручних радника социјалне заштите у Каштелу Ечка одржава се тродневни скуп Радне групе за измене Закона о социјалној заштити. Почев од 18. маја 2015. па до 20. маја 2015. подржани од стране Уницефа трајаће интензивни разговори и дискусије са акцентом на регулаторне механизме, материјална давања, подршку породици у кризи од измештања детета и све друге битне сегмене законског текста.

 

Радном групом координира помоћница Министра, Бранка Гајић а учешће су узели и представници Уницефа са својим могућим амандманима из области дечијих права.
 

 
14. мај 2015. Štampa

 

  ПРОГРАМ ЗА ИНИЦИЈАТИВЕ И РАЗВОЈ

 

 

Управни одбор Удружења је пре  годину дана успоставио посебан Програм за иницијативе и развој, са намером да активира чланство и организацију учини ефикаснијом. Суштина овог Програма је омогућавање члановима организације (појединачним установама или центрима као колективним члановима или групама стручних радника ) да иницирају-концептуализују пројекте и пројектне идеје (као и неке друге развојне иницијативе) и конкуришу код домаћих и међународних фондова и фондација за средства. И то да конкуришу под називом Удружење стручних радника социјалне заштите Србије (користећи референце које тренутно имамо), под условом да пројекат "дели" вредности за које се залаже ово Удружење, а о томе свој став доноси Управни одбор. То значи да тако осмишљен пројекат афирмише улогу и позицију Удружења,доприноси развоју система социјалне заштите и задовољењу потреба конкретне циљне групе и да утиче на пословање организације.
 
 
Позивамо све чланове Удружења да се обрате својим представницима у Удружењу стручних радника социјалне заштите Србије (члановима УО,нпр.) и добију подробније информације или да своја интересовања усмере на мејл: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli  

 

Стручна служба Удружења, секретар и други представници Удружења пружиће све неопходне информације и подршку у вези  пројекта или неке друге иницијативе.

 

 

 
7. мај 2015. Štampa

 

  АКТИВ СОЦИОЛОГА - ПРЕДСЕДНИШТВО

 

 

Дана, 24. априла одржан је састанак Председништва секције социолога у просторијама Центра за социјални рад „ Солидарност“ у Крагујевцу. Председништво чини 13 представника округа, социолога запослених у социјалној заштити.

 

Циљ овог састанка (коме је присуствовало 12 социолога) јесте сагледавање актуелног положаја социолога у систему социјалне заштите на основу анализе података добијених путем анкете која је спроведена у децембру 2014. године...

 

pdf-321 Детаљније...

 

 

 
21. април 2015. Štampa

 

  РЕЗУЛТАТИ ПРОЈЕКТА

 

 

Удружење је у склопу припрема за имплементацију ИПА 2013 реализовало припремни пројекат "Јачањем система социјалне заштите до ефикасније подршке породици-инклузија деце са сметњама у развоју".

Спроведено је истраживање и у том процесу је организован низ фокус група са стручњацима центара за социјални рад, установа за смештај деце са сметњама у развоју и родитеља деце.

Резултати истраживања су уобличени у Извештају о реализацији пројекта који је систематизовао Гајић Живорад, са сарадницама Дражовић Светланом, Иванчевић Душанком, Маричић Биљаном и Огњановић Мирјаном. Као посебан продукт издваја се предлог  Упутства о поступању центара за социјални рад у раду са породицама у кризи од измештања детета  дефинисан у сарадњи са Вулевић Драганом из ресорног министарства.

 

pdf-321Извештај о реализацији Пројекта

 

pdf-321Упутство

 

 

 
20. април 2015. Štampa

 

  СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

 

17. априла 2015. у Зрењанину, Каштел Ечка одржана је 14. седница Управног одбора Удружења стручних радника социјалне заштите Србије. Том приликом разматрани су и анализирани пословни резултати из прошле године и донете одлуке о програмским оријентацијама у текућој.

Том приликом су усвојени Извештај о раду Удружења за 2014. и Извештај о финансијском пословању 2014. и Извештај о попису основних средстава и имовине.

Усвојен је и Програм рада за 2015. и Финансијски план за ову годину.

Исказано је задовољство оствареним резултатима рада и укупног пословања током претходне године, године у којој се обележавало и 20 година од оснивања Удружења. Посебно је истакнут значај успостављеног Програма за иницијативе и развој којег даље треба и нормативно и организационо уобличавати. Донете су и неке конкретне одлуке и основане су радне групе за израду Правилника о материјално финансијском пословању и за припрему Скупштине и Сабора.
 
У наставку рада отпочет је процес стратешког планирања за период 2016-2020. који треба да дефинише стратешке правце и циљеве у наредном периоду. Поред чланова УО процесу стратешког планирања су приступили и чланови Скупштине, затим Надзорног одбора и неких чланица Удружења.

 

 

 
17. април 2015. Štampa

 

 ОДРЖАНА СЕДНИЦА НАДЗОРНОГ ОДБОРА

 

 

У Београду је 15. априла 2015. одржана седница Надзорног одбора Удружења. Том приликом је разматран извештај о попису основних средстава и имовине Удружења и предлог Извештаја о финансијском пословању организације за 2014. годину.

 

Једногласно су усвојена оба документа и предложено је УО и Скупштини да се у прописаној процедури усвоје и Извештај о финансијском пословању Удружења за 2014 и Извештај Комисије о попису на дан 31.12.2014.

 

Седница Управног одбора је заказана за 17.април и одржаће се у Ечки.

 

 

 
7. април 2015. Štampa

 

 У ПРИПРЕМИ СЕДНИЦЕ НО И УО

 

 

Састанци Надзорног и Управног одбора Удружења ће се одржати у седмици након Ускршњих празника. Планирано је да се анализира рад организације из претходне године,укупно финансијско пословање и да се размотри Програм рада за 2015.

 

Ови састанци су увод у организовање редовне годишње Скупштине Удружења стручних радника социјалне заштите Србије.

 

 

 
5. март 2015. Štampa

 

 ПРОДУКТИ РАДА ТЕМПУС ПРОЈЕКТА

 

 

Удружење стручних радника социјалне заштите Србије већ другу годину партиципира у пројекту који окупља међународни конзорцијум, а кључна иституција је Универзитет у Нишу, Филозофски факултет. Пројекат "Јачање високог образовања у области социјалне политике и социјалне заштите" и његову реализацију можете пратити посредством интернет презентације: www. shespss.ni.ac.rs , а у овом тренутку је у току студијска посета Универзитету у Катањи, Италија. Колега, Живко Петровић из Центра за породични смештај и усвојење Ниш је представник Удружења у овој делегацији.
 
Као битан продукт рада на овом пројекту настао је предлог Стандарда и компетенција за образовање социјалних радника  који можете преузети у наставку вести.

Позивамо Вас да своје сугестије и предлоге за побољшање текста доставите Удружењу стручних радника на мејл: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

pdf-321 Преузмите документ...

 

 

 
25. фебруар 2015. Štampa

 

 ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОЈ ЗАШТИТИ

 

 

У току је рад на изменама и допунама Закона о социјалној заштити, оформљена је   Радна група којој је поверен  задатак концептуализације приоритетних измена  и допуна ЗСЗ.

Полазећи од чињенице да Удружење стручних радника социјалне заштите Србије има свог представника у наведеној Радној групи, а на основу закључка Управног одбора од 18.2.2015. обраћамо Вам се са очекивањем  да се активно укључите у процес измена и допуна Закона о социјалној заштити Србије.
 
Молимо Вас да своје конкретне  предлоге појединих, приоритетних измена и допуна одређених чланова (и/или формулисањем нових чланова) Закона о социјалној заштити доставите Удружењу које ће систематизовати и објединити то у један предлог и доставити формираној Радној групи.

 

Ваше предлоге доставите на мејл Удружења Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli најкасније до 4. марта 2015. године.

 

 

 
20. фебруар 2015. Štampa

 

 РЕЧНИК СОЦИЈАЛНОГ РАДА

 

  РЕЧНИК СОЦИЈАЛНОГ РАДА

 

Из штампе је изашао Речник социјалног рада, аутора Проф. др Ивана Видановића и то друго, допуњено и измењено издање, тиража 500 примерака.

Удружење стручних радника се у овом ауторском издању појављује као суиздавач, препознајући значај наведене публикације за афирмацију социјалног рада.

 

 

 
19. фебруар 2015. Štampa

 

 ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

 

На управо завршеној седници Управног одбора,одржаној у Београду 18. фебруара разматрана су веома значајна питања везана за рад организације. Седници су присуствовали и Председник Скупштине Удружења и представник Надзорног одбора.
 
Централна тема је била посвећена актуелном процесу израде Предлога Закона о изменама и допунама Закона о социјалној заштити. Одлучено је да се упути допис свим чланицама Удружења, како центрима за социјални рад, тако и установама за смештај и другим пружаоцима услуга (приватни домови...) са идејом да они конкретизују своје предлоге везане за измене овог прописа. Удружење ће да обједини те приоритетне предлоге и да их достави формираној радној групи.
 
Расправљано је о току реализације актуелних пројеката Удружења, и о даљим програмским плановима.

Донета је одлука о висини чланарине, накнадама за рад у канцеларији Удружења, књиговодственој агенцији и висинама Републичких награда за 2014.г. Сви износи остају на нивоу прошлогодишњих и неће се мењати у текућој години.
 
Донета је и одлука да се у састав и рад Управног одбора кооптира Влада Илић, директор Градског ЦСР Београд.      

 

 

 
27. јануар 2015. Štampa

 

 УСКОРО СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА

 

 

Током фебруара, тачније половином месеца одржаће се седница Управног одбора Удружења уз учешће и других органа Удружења (Скупштина, Надзорни одбор).

Једна од тачака дневног реда ће свакако бити и рад на измени и допуни Закона о социјалној заштити, имајући у виду да је формирана Радна група која је почела са радом почетком ове године.

Удружење има свог представника у наведеној Радној групи која је формирана решењем Министра, Министарства за рад,запошљавање,борачка и социјална питања. Рок за израду предлога Закона о изменама и допунама Закона о социјалној заштити је крај марта текуће године.
 
На тој седници УО која је у плану расправљаће се и о другим значајним иницијативама и текућим обавезама.

 

 

 
19. јануар 2015. Štampa

 

 Друго издање "РЕЧНИКА СОЦИЈАЛНОГ РАДА"

 

 

Аутор, Проф. др Иван Видановић са групом сарадника, а  у суиздаваштву са Удружењем стручних радника социјалне заштите Србије и Друштва социјалних радника Србије, управо припрема за предају у штампарију друго допуњено издање "Речника социјалног рада".

Публикација ће се према плану аутора појавити из штампе у првој половини ове године.

 

 

 
14. јануар 2015. Štampa

 

 Нови број "Социјалне политике"

 

 

У току је дистрибуција часописа "Социјална политика"бр.3/2014 ка једном делу чланица Удружења. Овај, трећи прошлогодишњи број је тематски усмерен  на  сагледавање политика према старима. Садржај обухвата текстове  о пензијски системима и о токовима реформе у овој области, о дуготрајној заштити старих у животном окружењу, као и о примени одређених скала за процену нивоа подршке.

Часопис садржи и низ других текстова, почев од потреба за кадровима у социјалној заштити у  Србији, преко обележја  процеса децентрализације социјалне заштите  у Црној Гори  и  текста који говори о вредностима у социјалном раду.

Претходно објављени бројеви доступни су на интернет страници Удружења.

 

 

 
9. јануар 2015. Štampa

 

 РЕПУБЛИЧКЕ НАГРАДЕ ЗА ДОПРИНОСЕ У УНАПРЕЂЕЊУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ЗА 2013. Г.

 

 

Комисија за доделу Републичких награда је на својој седници одржаној у Београду, 25. децембра 2014.г.  донела следеће одлуке у катеогорији појединаца:
 

 

  • Добитник Прве Републичке награде за 2013.г. је Гајић Живорад, дипл. социјални радник, Републички Завод за социјалну заштиту
  • Добитница Друге Републичке награде за 2013.г. је Маричић Биљана, педагог, Центар за социјални рад Темерин,
  • Добитница Треће Републичке награде за 2013.г. је Милојевић Драгана, дипл.социјални радник, Геронтолошки центар Крушевац.


 
Добитницима припада "ПОВЕЉА" и одговарајући новчани износ .Новчани износи ће добитницима бити исплаћен током јануара ове године,а свечано уручење "ПОВЕЉА" ће накнадно бити организовано.
 

У груапцији установа и организација ни ове године није било предложених.