gototopgototop
Почетна страна Вести Архива вести из 2010. године
30. новембар 2010. Štampa


ПОМОЋ ЗАПОСЛЕНИМА У КРАЉЕВУ

 

 

На седници Председништва Удружења одржаној 29.новембра 2010. године донета је следећа одлука:

.

Запосленима чији су стамбени објекти највише оштећени упутити финансијску помоћ, и то 150.000 динара Центру за социјални рад Краљево и 100.000 динара Геронтолошком центру Матарушка Бања.
.
.
 
26. новембар 2010. Štampa

ПОСЕТА КРАЉЕВУ

 

 

Председница Председништва Удружења, Србијанка Ђорђевић и заменик Председника Председништва, Минић Драгојло обишли су Геронтолошки центар у Матарушкој Бањи и Центар за социјални рад у Краљеву. Том приликом су информисани о штетама које су настале у овим установама током земљотреса који је задесио Краљево.


Покренута је иницијатива да се и Удружење укључи у пружање финансијске помоћи, пре свих запосленима чији су стамбени објекти претрпели највећа оштећења.


О модалитетима подршке ускоро ће се изјаснити Председништво Удружења.

 

.

 
25. новембар 2010. Štampa
.
УДРУЖЕЊЕ ПОДРЖАЛО ХУМАНИТАРНУ АКЦИЈУ ФОНДАЦИЈЕ "СОЛИДАРНОСТ"

.

.

"Помозимо деци из Ораховца, Гораждевца и Велике Хоче" је назив хуманитарне акције коју је покренула Фондација "Солидарност", тако што је у припреми Концерт у Великој дворани Коларчевог народног универзитета. Средства прикупљена на овај начин омогућиће деци са Косова и Метохије, са поменутих подручја задовољење неких егзистенцијалних потреба (огрев, ужина, школски прибор...).


Наше Удружење је откупило 10 карата за овај концерт и поделиће их младима из групација које се налазе у систему социјалне заштите.

 

.

 
24. новембар 2010. Štampa

 

ОДРЖАНА СЕДНИЦА ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА

 

 

У просторијама Републичког завода за социјалну заштиту, у Београду, 14.11.2010. одржан је састанак Комисије за доделу Републичке награде на којем су разматрани предлози пристигли на конкурсу за 2009.


Том приликом одлучено је:

Прву Републичку награду добио је Радуловић Видоје, дипл.социолог и помоћник директора Установе "Дечије село" у Сремској Каменици.

Првонаграђеном припада "Повеља" и новчани износ од 70.000 динара.


Добитника у категорији установа и центара за социјални рад, за 2009.годину нема јер није било ни пристиглих предлога.

 

.

 
18. новембар 2010. Štampa

 

СЕКРЕТАРИЈАТ СЕКЦИЈЕ СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА У ВРШЦУ

 

 

23. новембра 2010. у Вршцу ће се одржати састанак Секретаријата Секције социјалних радника на којој ће се највише дискутовати о досадашњем току активности на плану омогућавања наставка студија социјалног рада колегама и колегиницама са Вишом школом за социјалне раднике.

 

Разговараће се и о даљим програмским активностима секције у наступајућој години.

 

Након седнице чланови Секретаријата присуствоваће свечаности у Центру за социјални рад Вршац у поводу пола века рада у служби грађана.

 

.

 
8. новембар 2010. Štampa

 

СЕДНИЦА КОМИСИЈЕ ЗА ДОДЕЛУ РЕПУБЛИЧКИХ НАГРАДА

 

 

До краја новембра текуће године одржаће се састанак Комисије за доделу Републичких награда за 2009. годину.


Подсећања ради, није било предлога у категорији установа и центара за социјални рад, док у категорији појединаца/запослених су евидентирана укупно три предлога.

 

.

 
1. октобар 2010. Štampa

 

ЗАСЕДАЛО ПРЕДСЕДНИШТВО

 

 

На седници од 30.септембра 2010.године донета је следећа одлука:

У поводу 60 година стваралаштва и рада у области социјалне заштите и социјалног рада, додељује се посебна ПОВЕЉА  Проф.др МИЛОРАДУ БАТИ МИЛОВАНОВИЋУ за досадашњи, укупан допринос развоју социјалне заштите и новчана награда у износу од  50.000,00 динара.

 

.

 
7. септембар 2010. Štampa

 

ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ УДРУЖЕЊА

 

 

Министарство рада и социјалне политике и Републички завод за социјалну заштиту су подржали иницијативу Секције социјалних радника при Удружењу о омогућавању наставка студија социјалним радницима са VI степеном стручне спреме. На тај начин би се, по старом образовном програму, обезбедило да социјални радници са завршеном Вишом школом за социјалне раднике  стекну звање дипл.социјалног радника. Писма подршке упућена су Факултету политичких наука, односно продекану, Проф.др Ани Чекеревац.

 

.

 
26. јул 2010. Štampa

 

САСТАНАК НА ФПН

 

 

16. јула 2010. на Факултету политичких наука је одржан састанак представника Удружења стручних радника и представника ФПН, а поводом иницијативе да се социјалним радницима са завршеном Вишом школом за социјалне раднике омогући наставак студија. Састанку су присуствовали Проф. др Ана Чекеревац, Проф. др Предраг Симић и секретар Факултета Бранка Попадић, као и трочлана делегација Удружења - Талпеш М, Чуровић М. и Ж. Гајић.

 

Током разговора изражена је начелна спремност Факултета, а посебно декана, да се "изађе" у сусрет иницијативи Удружења и омогући социјалним радницима наставак студија по старом програму, уз орочавање овакве евентуалне ситуације закључно са 2014. годином.

 

Додатно ће се анализирати постојећа законска регулатива, "обезбедити"  подршка овој иницијативи Удружења од стране Министарства рада и социјалне политике и Републичког завода за социјалну заштиту. За почетак септембра ове године заказан је следећи радни састанак.

 

.

 
19. јул 2010. Štampa

 

УДРУЖЕЊЕ У СЛОВЕНИЈИ

 

 

Чланица Председништва Удружења, директорка Дома у Стамници, Ђурић Слађана је боравила у Словенији, током 30.јуна и имала непосредне контакте и састанак са представницима EASPID - Европско удружење установа социјалне заштите. Ради се о удружењу пружалаца услуга у области бриге о особама са инвалидитетом, прецизније са особама ометеним у развоју.

 

У установи „Драга“ из Љубљане домаћин је била колегиница Др Валерија Бужан, која је у претходном периоду боравила у Србији и остварила контакте са делом система социјалне заштите (Стамница, МНРСП, РЗСЗ...). Наша делегација је упозната са делатношћу наведене установе и том приликом су договорени даљи контакти.

 

Почетком новембра је у Македонији дводневна конференција EASPID на којој ће ова земља постати и чланица наведене европске социјалне мреже. Удружење стручних радника има отворен позив да преговара са овом асоцијацијом о учлањењу, а ова иницијатива ће свакако бити предмет седнице Председништва која се иначе очекује већ у септембру.

 

.

 
1. јул 2010. Štampa

 

ОДРЖАНО ПРЕДСЕДНИШТВО

 

 

У Лозници је одржана седница Председништва у проширеном саставу. Седница је одржана у хотелу "Браво" и била је и медијски покривена.


Издвајамо најважније закључке са седнице:

  • усвојени су Извештаји о финансијском пословању и раду за 2009.
  • усаглашени су програмски задаци за текућу годину, а као акценат издвојене су активности на припреми Сабора (изборна конференција у првој половини 2011.) и будућој трансформацији Удружења у складу са чињеницом да је готово извесно да ће се успоставити Комора запослених у социјалној заштити (подсећања ради-Формирање Коморе је стратешки циљ Удружења)


Након седнице, у Тршићу је уприличена свечаност уручивања Републичких награда за појединце и установе за 2008.

 

suzana paunovic

 

У идиличном амбијенту Вукових вајата уз присуство свих добитника, Помоћница министра Сузана Пауновић уручила је добитницима Повеље и пригодне поклоне.

 

.

 
9. јун 2010. Štampa

 

У ПРИПРЕМИ СЕДНИЦА ПРЕДСЕДНИШТВА

 

Након седнице Надзорног одбора који је једногласно усвојио Извештај о финансијском пословању Удружења за 2009. годину, у припреми је састанак Председништва Удружења. Очекује се да седница буде заказана и одржана крајем текућег месеца. Биће то прилика да се разговара и донесу важне одлуке о ефектима прошлогодишњих активности,  да се изјаснимо о програмским основама рада у текућој 2010. години.


Посебна пажња биће посвећена припреми Сабора који је изборног карактера. У наставку седнице биће одржана Свечаност уручења Републичких награда за 2008.годину, уз подсећање да је финансијски износ награда за појединце исплаћен крајем прошле године.

 

.

 
28. мај 2010. Štampa

 

ИЗ СЕКЦИЈЕ ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА

 

У Књажевцу је 18.маја 2010. године одржана седница Секретаријата Секције здравствених радника, а домаћин је био Геронтолошки центар .Најбитнији закључци скупа могу се сажети у следећем:


  • покренута је иницијатива за избор новог Председника Секције здравствених радника која ће се операционализовати на наредном састанку Секције

  • стручни скуп ове Секције биће одржан у септембру, а домаћин ће бити Сомбор
 
25. мај 2010. Štampa

 

ЗАКЉУЧЕН КОНКУРС

 

Конкурс за доделу Републичких награда за ванредне доприносе развоју социјалне заштите за 2009. годину је окончан. Рок за пријаве је истекао 30.априла.


Пристигло је укупно три предлога за награде у конкуренцији појединаца, док у категорији установа није било предлога.


Очекује се да Комисија за доделу Републичких награда заседа током јуна месеца.

 

.

 
16. април 2010. Štampa

 

ПРЕДЛОГ ФПН

 

Факултет политичких наука

Јове Илића 165
Београд


- Декану
- Продекану за студије првог степена
- Катедри за соц.рад и соц.политику



Предмет: Омогућавање наставка студија
социјалним радницима са VI степеном
у школској 2010./2011.

 

 

Већ дуги низ година у области социјалне заштите али и других друштвених делатности у којима је нужно ангажовање стручњака- социјални радник уочава се недостатак овог профила готово на читавој територији Републике Србије. Истовремено ,промене које се спроводе у систему социјалне заштите „захтевају“ и подизање општег нивоа компетенција самих социјалних радника до нивоа VII степена стручне спреме. Додатно је препозната  потреба социјалних радника са VI степеном стручне спреме да своје основно образовање ускладе са захтевима савременог социјалног рада, тим пре што већ имамо примера да се неке друге струке (нпр.социолози, Нишки Универзитет) додатно „оспособљавају“за звање дипл.социјалних радника ?

 

Овом иницијативом наше Удружење (подржано и од других асоцијација-Друштво социјалних радника Србије, Асоцијација центара за социјални рад, Синдикат запослених у социјалној заштити...) а пре свега Секција социјалних радника се на овај начин залаже да матични факултет организује и омогући колегама и колегиницама са завршеном Вишом школом за социјалне раднике даљи наставак студија, уз максимално уважавање и вредновање (признавање већ положених испита) наставног програма који су већ завршили и прошли на својим студијама.

 

Детаљније...
 
18. март 2010. Štampa

 

ЗАСЕДАЛО ПРЕДСЕДНИШТВО

 

У Вршцу је 17.марта 2010. одржана редовна седница Председништва Удружења и то у простору Специјалне психијатријске болнице “Др Славољуб Бакаловић“.

 

 

Поред 9 присутних  чланова Председништва, секретара и Председника Скупштине, учешће у раду су узели Гордана Калнак-чланица Градског већа Вршца и директорка болнице Др Тања Вазнесевски.

 

 

Детаљније...